×

Recensie

Rock

18 juni 2018

Lunatic Soul

Under The Fragmented Sky

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Kscope

Under The Fragmented Sky Lunatic Soul Rock 4.5 Lunatic Soul – Under The Fragmented Sky Written in Music https://writteninmusic.com

Under The Fragmented Sky werd gelanceerd als de begeleidende plaat bij het vorig jaar verschenen Fractured. Dat album verscheen na een periode waarin Mariusz zowel zijn vader verloor als zijn vriend Piotr Grudziński, gitarist en een van de grondleggers van het Poolse Riverside. De impact die dat alles had, leidde tot een introspectief album, waar Mariusz vooral de ambient kant van zijn muzikale belevingswereld liet horen. Een album dat kwetsbaarheid in zich droeg, in klein gehouden en minimalistische composities. Een fraai album met een geheel eigen karakter. Je zou niet meteen denken aan een begeleidend album. Tegelijk, als je als componist en muzikant de muziek voelt vloeien, dan is die gedachte misschien niet zo vreemd.

Under The Fragmented Sky, vergezellend album voor Fractured of niet, is erg mooi geworden. De minimalistische en klein gehouden aanpak die het vorige album al kenmerkte, horen we hier ook weer. Het is de kracht en klasse van Mariusz dat hij de composities juist ook in zo’n opzet weet te laten spreken en de luisteraar weet te raken. Opener He av en is daar een erg geslaagd voorbeeld van. De repeterende koortjes, het doorlopende basmotief op de achtergrond en de gitaar die klinkt als een meanderend stroompje. Toetsenpartijen geven het nummer een extra laag zonder dat er ooit sprake is van enige bombast.

Trials begint donker en zeer onheilspellend en pas als de stemmen hun repeterende koortje laten horen en er een drumpatroon door het nummer loopt, verdwijnt het gevoel van onheil alhoewel het donkere karakter van het nummer blijft. Heel mooi hoe Mariusz het nummer heeft opgebouwd. De akoestische gitaar sluit aan bij de werkelijk zeer fraaie toetsenpartijen. Het is ook hier weer het minimalistische karakter dat het nummer zeer aangenaam laat klinken. Na de vier minutengrens komt het onheilspellende karakter van het nummer weer ijzersterk naar de voorgrond. Mooi hoe Mariusz in al deze donkerte een mooi en positief gestemd toetsengeluid er contrasterend tegenover zet. Fascinerend nummer.

Sorrow is een korte compositie van net anderhalve minuut die in die korte tijdspanne zeer weet te boeien. Akoestische gitaar en een sfeerbeeld met toetsen op de achtergrond en dan de stem van Mariusz. Een nummer om gewoon stil bij en van te worden. Het wordt gevolgd door het titelnummer van het album. Hier voor de eerste keer een duidelijke tekst van Mariusz. De akoestische gitaar neemt de lead en het is een nummer met een heel relaxte sfeer. Zeer passend in de sfeer van het album, al geldt hiervoor dat het nummer misschien het minste gedragen wordt door de ambient kant van het geluid. De erg fraaie gitaarsolo in dit nummer kan je diep raken. Erg mooi.

Shadows is een muzikale mini-reis. De ambient klanken van het intro krijgen ondersteuning van een Oosters aandoend basloopje dat versterkt wordt door de gitaar die in diezelfde sfeer mee gaat klinken. Heerlijk hoe Mariusz zijn bas laat knorren terwijl het gitaarspel heel verfijnd er bovenop ligt. Alweer een mooie compositie, puur instrumentaal gehouden. Datzelfde geldt voor Rinsing The Night, de gitaar, opnieuw meanderend, neemt het voortouw in deze compositie. Percussie zorgt samen met de bas voor een ideale achtergrond en verfijning en sfeer gaan andermaal hand in hand.

The Art Of Repairing zet onderweg de toon naar een wat agressievere klank. En dat terwijl het helemaal niet zo agressief begint. Eerder open en wat vriendelijker. De agressie is in het nummer van tijdelijke aard. Zodra er koortjes klinken, lijkt het alsof er juist vrede gesloten kan worden. Ten opzichte van de andere nummers is dit een rijk uitgevoerd nummer waarin Mariusz zich kan uitleven in de elektronica. En ja, dat gaat hem erg goed af. Het nummer gaat nergens over de top, is ook niet te bombastisch, het laat vooral horen met hoeveel overgave Mariusz het album gemaakt heeft.

Untamed is de waardige afsluiter van het album. Tegelijk is het karakter van het nummer anders dan de rest van het album. Dat maakt noch dat nummer noch het album minder mooi. Mariusz Duda levert met Under The Fragmented Sky een album af, al is het eerder een mini-album dat een fraaie aanvulling is op het eerdere werk van Lunatic Soul en dat zeker ook op zichzelf een plek in zijn oeuvre verdient. Hoogtepuntje in de progrock voor dit jaar alvast.

Tracklist Under The Fragmented Sky:

 1. He av en
 2. Trials
 3. Sorrow
 4. Under The Fragmented Sky
 5. Shadows
 6. Rinsing The Night
 7. The Art Of Repairing
 8. Untamed


 1. He Av En
 2. Trials
 3. Sorrow
 4. Under The Fragmented Sky
 5. Shadows
 6. Rinsing The Night
 7. The Art Of Repairing
 8. Untamed