×

Recensie

Klassiek

10 december 2012

Luigi Nono

EXP Edition Volume 3

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Neos

EXP Edition Volume 3 Klassiek 4.5 Luigi Nono – EXP Edition Volume 3 Written in Music https://writteninmusic.com

Sommige muziek is net abstracte kunst. Zoals Kandinsky muziek probeerde te schilderen, lijkt Luigi Nono een schilderij te willen componeren. Deze Italiaan is een van de meest vooruitstrevende klassieke componisten van de twintigste eeuw. Zijn samenwerking met de Experimentalstudio in Freiburg begon 1980. Hier ontwikkelde hij een nieuwe compositie-techniek, waarbij de muziek eerst gespeeld werd voor ze op papier gezet werd. Luigi Nono werkte vaak samen met gespecialiseerde musici. De werken op deze nieuwe CD van Neos zijn een eerbetoon aan de studio, de componist en natuurlijk aan zijn muziek.

A Pierre. Dell’azzurro silenzio, inquietum is een ode aan de Franse avant-garde componist Pierre Boulez. Het werk is opvallend sereen, terwijl Pierre Boulez vooral bekend stond om zijn radicale en aggressieve benadering van muziek. In …sofferte onde serene… vormen het zoeken en het vragen stellen centrale thema’s. Muziek is een gevoel, een emotie, een spel met eigen inbreng. Deze eigen inbreng is vooral belangrijk bij Omaggio a György Kurtág. Het heeft lang geduurd voordat Luigi Nono de muziek aan het papier toevertrouwde, terwijl meerdere uitvoeringen hieraan voorafgingen. In het laatste werk op deze CD zijn de elementen uit het centrale werk van Luigi Nono in de jaren 80, namelijk Prometeo. Tragedia dell’ascolto. Con Luidig Dellapiccola is een percussiewerk met live electronics en wijst de weg naar Prometeo.

Door Luigi Nono wordt duidelijk dat muziek een heel andere betekenis kan krijgen. Muziek is een van de weinige menselijke “uitvindingen” die absoluut geen bijdrage levert aan onze evolutionaire ontwikkeling. Dat maakt muziek ook zo interessant. Was zij in het begin vooral een voertuig om teksten te onthouden, later is ze veel meer een eigen leven gaan leiden. Bij Luigi Nono wordt duidelijk dat muziek alle structuur verkregen door melodie, harmonie en ritme los kan laten en op zichzelf kan bestaan. Het bestaansrecht van muziek lijkt hier te worden verdedigd en dat is een grootse prestatie!

Tracklisting Luigi Nono:

  1. A Pierre. Dell’azzurro silenzio, inquietum
  2. …sofferte onde serene…
  3. Omaggio a György Kurtág
  4. Con Luidig Dellapiccola