×

Recensie

Klassiek

13 oktober 2012

Ludwig van Beethoven

Cello Sonatas op. 5

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Accent

Cello Sonatas op. 5 Klassiek 4 Ludwig van Beethoven – Cello Sonatas op. 5 Written in Music https://writteninmusic.com

Voordat Beethoven zijn cello sonates schreef was het gebruikelijk dat de piano de hoofdrol speelde. Zowel zijn eerste als zijn tweede Cello Sonata schreef hij in 1796. In beide werken is de cello een volwaardige partner van de piano. Dit kan komen doordat hij ze schreef voor Duport, de eerste cellist van koning Friederich Wilhelm II. Beethoven speelde zelf piano en het zou natuurlijk al te vreemd zijn als hij zichzelf de hoofdrol gaf. Desalniettemin creëerde de componist hier een genre opnieuw.

Op deze nieuwe CD van Accent spelen Rainer Zipperling (cello) en Boyan Vodenitcharov (piano) Cello Sonata op. 5 no.1 in F major, no.2 in G minor en de 12 Variaties op Ein Mädchen Oder Weibchen op. 66 en 12 Variaties op See The Conqu’ring Hero Comes WoO 45. De cello sonates worden prachtig uitgevoerd. De piano en cello zijn elkaars volwaardige partner, hoewel de eerste sonate wellicht nog wat in het voordeel van de piano valt. De cello heeft een prachtig sonoor geluid en is prima in evenwicht met dat van de piano. Ein Mädchen Oder Weibchen is natuurlijk de beroemde aria van Papageno uit Die Zauberflöte van Mozart, See The Conqu’ring Hero Comes komt uit het oratorium Judas Maccabaeus van Handel. Beide melodieën zijn wereldberoemd en de variaties worden gedreven uitgevoerd.

De opzet van deze CD suggereert een vervolg. Beethoven heeft 7 Variaties geschreven op een andere aria uit Die Zauberflöte van Mozart, namelijk Bei Männern Welche Liebe Fühlen. Daarnaast heeft hij nog drie Cello Sonatas gecomponeerd en hopelijk worden die gecombineerd en gespeeld door hetzelfde duo en uitgebracht door Accent.

Tracklisting Cello Sonatas:
1 – 2. Cello Sonata op. 5 no.1 in F major
3 – 4. Cello Sonata op. 5 no.2 in G minor
5. 12 Variations on “Ein Mädchen oder Weibchen” for Cello and Piano, Op. 66
6. 12 Variations on “See the conquering hero comes” for Cello and Piano, WoO 45