×

Recensie

Alternative

02 oktober 2019

Life

A Picture Of Good Health

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Afghan Moon

Life - A Picutre Of Good Health
A Picture Of Good Health Life Alternative 4 Life – A Picture Of Good Health Written in Music https://writteninmusic.com

De tweede plaat van het uit Hull afkomstige Life zit vol vuur en energie en is even nerveus als krachtig. A Picture Of Good Health is een stevige weergave van innerlijke onrust. Was het debuutalbum Popular Music (2017) nog vooral naar buiten gericht, op deze opvolger heeft het politieke en sociale engagement plaats gemaakt voor een meer naar binnen gerichte blik, maar dat doet dus niets af aan de energie van Life.

Geproduceerd door Luke Smith (Foals) laat Life hier een steviger, robuuster geluid horen. De eerste twee tracks zijn beukende, volle punktracks. Hierna treedt er de nodige variatie op, bijvoorbeeld op Bum Hour, een terugblik op het verleden van frontman Mez. Gestut op een stevig basfundament, horen we over Mez’ jongere jaren. Deze lekker brutaal gezongen track laat zich vergelijken met het werk van Elastica uit de jaren negentig. Ook op Thoughts, mid-tempo en lekker groovend, zingt/praat Mez over zichzelf. De toon is er een van relativering en zelfspot.

Hoewel Life zich hier en daar wat overschreeuwt – niet alle 13 tracks zijn even interessant – laat de band gelukkig horen de ruwheid en energie van de punk te kunnen combineren met wat artistieke, meer doordachte passages. Excites Me is lekker dynamisch met een scheutje garage dankzij een orgeltje en Never Love Again laat zowel fluistercoupletten met een sinister tintje horen als meerstemmige zang die de song van een nieuwe dimensie voorziet.

Alleenstaand vaderschap is een opvallend thema, dat halverwege de kop opsteekt. Het staat centraal op Half Pint Fatherhood, een lekkere strakke new wave/postpunktrack met een opdringerig koortje dat Mez op de huid zit. Grown Up en Niceties sluiten hier in hun strakheid en snelheid mooi op aan. Laatstgenoemde is een amusant sociaal commentaar dat naast een stampend refrein ruimte geeft aan een meer atmosferisch gitaargeluid.

A Picture Of Good Health bevestigt dat Life een van de Britse bands is om te blijven volgen, net als bijvoorbeeld Fontaines DC, IDLES en Shame. Soms luid en recht door zee, dan weer creatief en uitdagend. Maar altijd intens en met een scherpe rand. 1. A Good Health
 2. Moral Fibre
 3. Bum Hour
 4. Hollow Thing
 5. Excites Me
 6. Never Love Again
 7. Half Pint Fatherhood
 8. Grown Up
 9. Niceties
 10. Thoughts
 11. It's A Con
 12. Don't Give Up Yet
 13. New Rose In Love