×

Recensie

Rock

12 juni 2014

Led Zeppelin – Led Zeppelin

Led Zeppelin III

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Atlantic Records

Led Zeppelin III Led Zeppelin Rock 4 Led Zeppelin – Led Zeppelin III Written in Music https://writteninmusic.com

Led Zeppelin III is de derde schijf van het zeer getalenteerde kwartet Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones en John Bonham. Over de roemruchte geschiedenis van deze band zijn tientallen boeken en duizenden artikelen geschreven. Hebben wij daar nog iets aan toe te voegen? Precies. Om die reden beperken we ons tot de muziek op deze nieuwe remaster en de bonusschijf die erbij is gevoegd.

Led Zeppelin III werd uitgebracht in 1970 en laat opnieuw een koerswijziging ten opzichte van de voorganger horen. Waar op Led Zeppelin II vooral hardrock de boventoon voerde, zijn het vooral de invloeden uit de folkmuziek en psychedelische muziek die op dit album prominent naar voren komen.

The Immigrant Song opent het album energiek met zijn galopperende drumritme en uitbarsting van gitaargeweld. Friends is pure folk dat drijft op een akoestische gitaarlijn en wordt ondersteund door strijkers. De band speelt ingetogen en Plant toont zich een ware meester achter de microfoon met zijn ingehouden vertolking. Since I’ve Been Loving You is zonder twijfel een van de hoogtepunten uit het imposante oeuvre van de band. De trage opbouw, het fenomenale gitaarspel en de geweldige vocale overdracht geven maken van deze ballad een melancholisch en monumentaal epos. Op Out On The Tiles gaat bassist John Paul Jones helemaal los en zorgt samen met drummer John Bonham voor een groove vol kolkend lava. Op Gallow’s Pole is een folknummer met een geweldige opbouw waarin elke muzikant zijn steentje bijdraagt. Tangerine en That’s The Way zijn enigszins ongrijpbare popliedjes die lastig in woorden zijn te vatten, maar wel een prachtige sfeer neerzetten waarop met name Robert Plant kan excelleren. Bron-Y-Aur-Stomp is een schoolvoorbeeld van hoe een band band met minimale middelen een klassieker neerzet die op menig kampvuurfeestje een daverend applaus zou opleveren. Hats Off To (Roy) Harper mist de structuur van andere liedjes en lijkt toch vooral een blues improvisatie. Het is dan ook het nummer waarover de meningen van Led Zep fans het sterkst uiteenlopen.

De bonusdisc bevat afwijkende mixen en instrumentale, ruwe versies van de albumnummers die zonder uitzondering uitstekend klinken, maar afgezien van wat afwijkende instrumentatie geen echte verrassingen bevatten. Het meest interessant zijn natuurlijk het onbekende Bathroom Sound, Jennings Farm Blues en Keys To The Highway/Trouble In Mind die niet eerder verschenen. Bathroom Sound is in feite niets meer of minder dan een instrumentele versie van Out On The Tiles. Jennings Farm Blues is een fraaie blues jam zonder vocalen waarop Page lekker mag soleren en waarop nogmaals blijkt hoe hecht de ritmesectie was. Keys To The Highway/Trouble In Mind is een respectvolle, doch redelijk risicoloze vertolking van de bluesstandaard. Leuk dat de band deze opnamen eindelijk heeft vrijgegeven want menig fan zal in zijn nopjes zijn met deze toevoegingen.

Het lijdt geen enkele twijfel dat de geluidskwaliteit van deze remaster superieur is aan die van het origineel van 45 (!) jaar geleden. De kwaliteitsverschillen met de eerdere remaster uit 1994 zijn al een stuk kleiner en voor de verschillen met de Japanse cd box uit 2003 heb je waarschijnlijk high end audio-apparatuur en nauwkeurige meetapparatuur nodig.

Deze remaster is voorzien van het originele artwork inclusief draaischijf. Gek genoeg bevat het boekje louter foto’s uit de opnameperiode, maar geen liner notes en ook geen teksten. Da’s toch vreemd gezien de tijd en energie die met name Jimmy Page in deze heruitgaven heeft gestoken.

Tracklisting Led Zeppelin III:

 1. Immigrant Song
 2. Friends
 3. Celebration Day
 4. Since I’ve Been Loving You
 5. Out On The Tiles
 6. Gallows Pole
 7. Tangerine
 8. That’s The Way
 9. Bron-Y-Aur Stomp
 10. Hats Off To (Roy) Harper

Bonus disc

 1. The Immigrant Song (niet eerder uitgebrachte versie)
 2. Friends (niet eerder uitgebrachte versie)
 3. Celebration Day (niet eerder uitgebrachte versie)
 4. Since I’ve Been Loving You (niet eerder uitgebrachte versie)
 5. Bathroom Sound (instrumentale versie van Out On The Tiles)
 6. Gallows Pole (niet eerder uitgebrachte versie)
 7. That’s The Way (niet eerder uitgebrachte versie)
 8. Jennings Farm Blues (onuitgebracht liedje)
 9. Keys To The Highway/Trouble In Mind (onuitgebracht liedje)


 1. Immigrant Song
 2. Friends
 3. Celebration Day
 4. Since I've Been Loving You
 5. Out On The Tiles
 6. Gallows Pole
 7. Tangerine
 8. That's The Way
 9. Bron-Y-Aur Stomp
 10. Hats Off To (Roy) Harper