×

Recensie

Rock

10 juni 2014

Led Zeppelin

Led Zeppelin II

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Atlantic / Warner

Led Zeppelin II Led Zeppelin Rock 4.5 Led Zeppelin – Led Zeppelin II Written in Music https://writteninmusic.com

Led Zeppelin heeft een onuitwisbaar stempel op de ontwikkeling van de rockmuziek gedrukt. Samen met generatiegenoten The Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, Black Sabbath, Deep Purple, Queen en The Who zullen ze over een eeuw worden gezien als Bach, Mozart en Beethoven van de popmuziek. Led Zeppelin was een band die in relatief korte tijd zeven klassiekers op rij afleverde. Een prestatie die in het hedendaagse, digitale tijdperk bijna ondenkbaar is. Over de opzienbarende kwaliteiten van Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones en John Bonham en de roemruchte geschiedenis van dit kwartet zijn tientallen boeken en duizenden artikelen geschreven. Hebben wij daar nog iets aan toe te voegen? Precies. Om die reden beperken we ons tot de muziek op deze nieuwe remaster en de bonusschijf die erbij is gevoegd.

Led Zeppelin II stamt net als het debuut uit 1969 en werd in korte tijd opgenomen. Dit album klinkt wat consistenter dan het debuut al zijn de rock & roll en bluesinvloeden nog steeds zijn alomtegenwoordig. Het album opent met de klassieker Whole Lotta Love met zijn beroemde riff en Plant die zingt als een krolse kater. Het nummer is net als bijvoorbeeld The Lemon Song in feite een klassiek bluesnummer met een hardere riff en een opgerekt arrangement waarop Page zijn soleerkunsten kan vertonen. Het geluid van de band is hard, direct en rauw, maar ook gepassioneerd, overrompelend en warm. Led Zeppelin was een band met veel facetten die variatie hoog in het vaandel droeg; zo contrasteren de grotendeels akoestische, sterk op folk geënte liedjes Thank You en Ramble On prachtig met het spetterende gitaarwerk op Heartbreaker. De band was ambitieus en niet bang om nieuwe wegen in te slaan zoals de (te) lange drumsolo op Moby Dick bewijst en schuwde blues standaards evenmin getuige de puike uitvoering van de Willie Dixon/Sonny Boy Williamson klassieker Bring It On Home die het album besluit.

De bonusdisc bevat ruwe mixen van de albumnummers die zonder uitzondering uitstekend klinken, maar afgezien van wat afwijkende gitaarsolo’s geen echte verrassingen bevatten. Slechts het instrumentale nummer La La is nieuw en bevat een leuk gitaar-orgel arrangement, maar ontbeert toch de kwaliteit van het materiaal dat het originele album wel haalde.

Het leidt geen enkele twijfel dat de geluidskwaliteit van deze remaster superieur is aan die van het origineel van 45 (!) jaar geleden. De kwaliteitsverschillen met de eerdere remaster uit 1994 zijn al een stuk kleiner en voor de verschillen met de Japanse cd box uit 2003 heb je waarschijnlijk high end audio-apparatuur en nauwkeurige meetapparatuur nodig. Het zit ‘em met name in de details zoals de bekkens van Bonham op What Is And What Should Never Be.

Deze remaster is voorzien van het originele artwork. Gek genoeg bevat het boekje louter foto’s uit de opnameperiode, maar geen liner notes en ook geen teksten. Da’s toch vreemd gezien de tijd en energie die met name Jimmy Page in deze heruitgaven heeft gestoken.

Led Zeppelin II is en blijft een mijlpaal in de rockmuziek, een zenit van een band die vermoedelijk nooit meer zal worden geëvenaard laat staan overtroffen.

Tracklisting Led Zeppelin II:

 1. Whole Lotta Love
 2. What Is And What Should Never Be
 3. The Lemon Song
 4. Thank You
 5. Heartbreaker
 6. Living Loving Maid (She’s Just A Woman)
 7. Ramble On
 8. Moby Dick
 9. Bring It On Home

Bonus Disc

 1. Whole Lotta Love (Rough Mix With Vocal)
 2. What Is And What Should Never Be (Rough Mix With Vocal)
 3. Thank You
 4. Heartbreaker (Rough Mix With Vocal)
 5. Living Loving Maid (She’s Just A Woman)
 6. Ramble On (Rough Mix With Vocal)
 7. Moby Dick (Backing Track)
 8. La La (Intro / Outro Rough Mix)


 1. Whole Lotta Love
 2. What Is And What Should Never Be
 3. The Lemon Song
 4. Thank You
 5. Heartbreaker
 6. Living Loving Maid (She's Just A Woman)
 7. Ramble On
 8. Moby Dick
 9. Bring It On Home