×

Recensie

Klassiek

20 november 2013

Lavinia Meijer – – Einaudi by

Passaggio

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Sony Classical

Passaggio Lavinia Meijer Klassiek 4 Lavinia Meijer – Passaggio – Einaudi by Lavinia Written in Music https://writteninmusic.com

Noem de kennismaking van Lavinia Meijer met de muziek van Ludovico Einaudi maar even toevallig als de hitlijst van Spotify. Als de fameuze Nederlandse harpiste er – met haar Glass-project – de eerste plaats deelt met een haar onbekende artiest, raakt ze bij het beluisteren van diens muziek subiet verkocht. Ludovico Einaudi (1955), een ongekend populaire componist, heeft een lange werkenlijst op zijn naam met composities voor uiteenlopende bezetting van solo-instrument tot symfonieorkest. Una Mattina is de soundtrack van de 2013-feel-good-movie Les Intouchables en I Giorni heeft de Britse Top 40 bestormd. Als dirigent en pianist wint Einaudi overal ter wereld het hart van de luisteraar met zijn melodieuze en toegankelijke muziek.

Einaudi’s werkwijze is in zijn algemeenheid als volgt te omschrijven: een brokje muziek transformeert langzaam in een eindeloze muziekstroom, waar met gebruik van veel herhaling er steeds een nootje of een ritme verandert en fraaie melodieën elkaar afwisselen. Het procedé is vergelijkbaar met het bekende Canto Ostinato van Simeon ten Holt, maar dan voor mensen met minder geduld; er gebeurt meer tegelijkertijd, met een interessante gelaagdheid als resultaat.

Lavinia heeft het lef om – na haar samenwerking met de icoon Philip Glass – aan te haken bij  de populariteit van een Einaudi. Zij speelt haar bewerkingen vol overtuiging en overgave. Het boventoonrijke en licht zwevende harpgeluid verleent de oorspronkelijke pianomuziek extra cachet.

In het booklet ijvert musicoloog Paul Janssen zich om elk werk een apart kenmerk toe te schrijven. “Subtiele spanningsboog, verfrissende blik, verassende wendingen, kracht en klassieke schoonheid.” Eigenlijk zijn deze eigenschappen op alle werken van deze cd van toepassing. Zo veroorzaakt deze zoete overdaad een eentonigheid, die meer te wijten is aan het karakter van de werken, dan aan de uitvoering ervan. Lavinia lift niet zomaar mee op Einaudi’s succes, maar ze levert daar zelf een behoorlijke bijdrage aan.

De cd is in december 2013 met goud bekroond.

Tracklisting Passaggio:

 1. Divenire
 2. I Giorni
 3. Oltremare
 4. Una Mattina
 5. Le Onde
 6. Dietro L’Incanto
 7. Ora
 8. The Snow Prelude No. 15
 9. Passaggio
 10. Nuvole Bianche
 11. Due Tramonti


 1. Divenire
 2. I Giorni
 3. Oltremare
 4. Una mattina
 5. Le onde
 6. Dietro l'incanto
 7. Ora
 8. The Snow Prelude No. 15
 9. Passaggio
 10. Nuvole bianche
 11. Due tramonti