×

Recensie

Electronic

13 december 2010

Kraftwerk

Trans Europe Express

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Kling Klang Records

Trans Europe Express Kraftwerk Electronic Kraftwerk – Trans Europe Express Written in Music https://writteninmusic.com

Trans Europe Express (1977), het zesde album van Kraftwerk, bleek voor de Duitse elektronische band de doorbraak naar een internationaal publiek. Waar hun vorige albums, vooral het album Autobahn, reeds in Amerika en Engeland de band populariteit hadden opgeleverd werd met Trans Europe Express de rest van de wereld bereikt.

Nadat de band volop had getourd om het baanbrekende album Autobahn (1974) en het daarop volgende Radio-Activity (1976) te promoten nam de band een tijd afstand van live optredens om zich te richten op het opnemen van nieuwe muziek. Met het geld wat was verdient met de succesvolle laatste albums en de live optredens was hun eigen Kling Klang studio uitgebreid tot een fully equiped studio. Het geluid van de band was bij het Radio-Activity album al van experimenteel, meer Krautrock georiënteerde sound, naar meer pop gerichte electronische muziek gedoken en de band wilde die revolutionaire sound optimaliseren. Iets wat op Trans Europe Express overduidelijk en briljant lukte.

Trans Europe Express veranderde de populaire muziek. Met zijn minimalistische repeterende beats, vervormde vocalen en inventieve melodieën bleek het album de basis voor de house die vanaf eind jaren 80 de dansvloeren zou gaan beheersen. Met de briljante albumopener Endless Europe en de al net zo briljante titeltrack (volgens het ingenieuze Autobahn concept opgezet) werden gelijk de optimale Kraftwerk tools ingezet. Met tracks als Metal On Metal (miljoenen keren gesampled) en Franz Shubert kwamen die al net zo sterk uit de verf. Inspiratie voor het album haalde de band uit hun visie over het nieuwe Europa.

Trans Europe Express bleek over de jaren het meesterstuk van Kraftwerk. Op het album komt de revolutionaire sound van de band samen met slimme popmelodieën zonder voorspelbaar te klinken.

De vinylversie van het album is nu in een fijne 180 grams versie verkrijgbaar.