×

Recensie

World

07 september 2007

Konono Nº1

Live At Couleur Cafe

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Crammed Discs

Live At Couleur Cafe Konono Nº1 World 4 Konono Nº1 – Live At Couleur Cafe Written in Music https://writteninmusic.com

Konono Nº1 is een band uit Congo die dit jaar alweer zo’n 25 jaar bestaat. Ooit opgericht door de geweldige likembe speler Mingiedi. De likembe is een soort kleine piano met in totaal vierentwintig metalen strips die op een plank zitten en elektronische verstrekt worden. Het instrument is een Congolese versie van de uit Zimbabwe afkomstige mbira, een soortgelijk instrument maar dan zonder de versterking. En juist die elektronische versterking maakt het geluid van Konono Nº1 zo bijzonder.

De rest van de band speelde in eerste instantie ook puur op instrumenten die met onderdelen van oude auto’s en stereo-installaties aan elkaar waren geplakt en gelast. Onze eigen The Ex toerde ooit met Konono Nº1 door Afrika en raakte zo gefascineerd door het geluid van de likembe dat ze het instrument introduceerden in de alternatieve Europese gitaarscene.

Het werd ook door bands als het New Yorkse Sonic Youth volledig omarmd. Via het geweldige Terp Records, het platenlabel van The Ex’ Terrie, werden er opnames van de band uit 1978 voor het eerst uitgebracht. Daarna pakte het Belgische Crammed Discs de muziek op en verschenen er nog eens twee albums.

Het bijzondere aan het net verschenen album Live At The Couleur Cafe, een vermaarde wereldplek in Brussel, is het dan ook dat de band zo volledig hetzelfde is blijven klinken als op die eerste opnamen uit 1978. Net zo opzwepend en inspirerend.

Ze waren de afgelopen maanden op tour door Amerika en speelden daar o.a op het ambitieuze Coachella festival, het meest hippe alternatieve festival van Amerika. Ook zijn ze te horen op het door Timbaland geproduceerde Earth Intruders, de eerste single van het laatste album van Björk, met wie ze in New York tevens twee uitverkochte shows speelden.

Op het nieuwe livealbum zijn acht tracks te horen (maar dan wel met een luisterduur van bijna een uur!) die niet eerder op album verschenen en een welkome aanvulling op het oeuvre van Konono Nº1 zijn.  1. Intro
  2. A.E.I.O.U.
  3. Nsimba & Nzuzi
  4. Zey Isa Langa
  5. Kule Kule
  6. Mama Liza
  7. Mama Na Bana
  8. Outro