×

Recensie

24 februari 2020

Klangstof

The Noise You Make Is Silent

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Mind of a Genius

Klangstof - The Noise You Make Is Silent
The Noise You Make Is Silent Klangstof Electronic 3.5 Klangstof – The Noise You Make Is Silent Written in Music https://writteninmusic.com

De afgelopen jaren waren voor Klangstof niet de gemakkelijkste. De band oogstte met het album Close Eyes To Exit (2016) internationaal waardering en schopte het als eerste Nederlandse band tot het festival Coachella in 2017. Toen het Amerikaanse label van de band door Warner werd ingelijfd kreeg de band echter met andere krachten te maken: er kwam meer (commerciële) druk op de schouders van het trio rond Koen van de Wardt te liggen.

Het pleit voor de band dat het album dat er nu ligt, The Noise You Make Is Silent, geen uitverkoop betekent. Ook ontbeert de plaat potentiële singlehits, als dat al iets is wat je van Klangstof moet of wilt verwachten. Dit tweede album is aan de andere kant wel wat toegankelijker en meer richting radio en playlists geproduceerd dan zijn voorganger: de sound is dikker – de Prophet en Korg synths domineren –  en de (vaak bewerkte) zang van Van de Wardt zit prominent en duidelijk volgbaar in de mix. De hand van mixer Francesco Donadello (Modeselektor, Thom Yorke) is zeker hoorbaar.

Het wat mysterieuze, intrigerende en ongrijpbare (of vage) dat het debuut van Klangstof zijn karakter gaf is dan ook niet meer zo aanwezig op The Noise You Make Is Silent. Nummers als de single Attack Attack, Death09 en Solo zullen ongetwijfeld door velen omarmd worden maar deze hoofdknikken naar (zeurderige) R&B / electropop zijn niet de meest interessante uitingen van Klangstof.

Er valt vanzelfsprekend ook weer het nodige te genieten want Klangstof is natuurlijk niet de minste band: opener, single en indirecte aangever van de albumtitel Blank Page (over hoe mensen op straat in hun haast vaak volledig langs elkaar heen gaan) is lekkere straffe maar tegelijk ook geraffineerde en dromerige gezongen popdance. Phantoms, ook een single, met medewerking van Luwten (Tessa Douwstra), is eveneens een voltreffer: een stuwende begeleiding die komt en gaat, een moody sfeer en onontkoombare (duo)zang. Thousands is ook zo’n creatief hoogstaand werk: een smaakvol, organisch mengsel van akoestische en elektronisch sferen dat weet te ontroeren.

Ook als Klangstof het kleiner houdt, levert dit nog het nodige op: het plechtige They Could Have Saved The Universe is een instrumental die vanuit de piano langzaam aangroeit door toevoeging van fijne, ijle synths. Ook het met akoestische gitaar startende Death03 krijgt gaandeweg een elektronischer karakter en is de moeite waard. De band die Klangstof heeft met het Amerikaanse Flaming Lips resulteerde in de fijne kosmische kampvuur-folk van We Never Liked The Outcome. Hopelijk schrijven de bands in de toekomst nog vaker samen een nummer.

The Noise You Make Is Silent brengt Klangstof een aantal keer in een beduidend ander muzikaal vaarwater dan op de vorige plaat. Die dikkere, toegankelijkere sound zal de band ongetwijfeld nieuwe fans opleveren. De artistieke vrijheid en verfrissende eigenzinnigheid zijn echter ook nog zeker aanwezig op deze plaat dus voorlopig lijkt dit tweede album voor de band een geval van best of both worlds. 1. Blank Page
 2. Death09
 3. Attack Attack
 4. New Congress New Father
 5. They Could Have Saved The Universe
 6. Phantoms (ft. Luwten)
 7. Death03
 8. Solo
 9. We Never Liked The Outcome (ft. The Flaming Lips)
 10. Thousands
 11. Spending Hours