×

Recensie

Alternative

08 september 2016

Klangstof

Close Eyes To Exit

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Warner Bros

Close Eyes To Exit Klangstof Alternative 4 Klangstof – Close Eyes To Exit Written in Music https://writteninmusic.com

De naam Klangstof verraadt de Noors-Nederlandse achtergrond van drijvende kracht Koen van der Wardt, tevens bassist van Moss. Klang betekent echo in het Noors en Noorwegen is het land waar Van der Wardt als tiener naartoe verhuisde. Het was zeker een flinke overgang; vrienden en bekenden achterlaten en terechtkomen in een groot en leeg land. ‘The more people that respond to my music, the less lonely I feel’, zei Van der Wardt nog niet zo lang geleden. Wat dat betreft gaat het de goede kant op want Klangstof krijgt goede kritieken, en niet alleen in Nederland of Noorwegen. Internationaal gezien lijkt Klangstof Moss naar de kroon te kunnen steken en dat is best opvallend.

Met openingsnummer Doolhof is de toon direct gezet. Instrumentale postrocksferen, opmerkelijk subtiel aanzwellende noise en bevreemdende elektronica; een opwindende sound en een track die boeit van begin tot eind. De overgang naar Sleaze, een heldere synthesizerpoptrack, is naadloos. Close Eyes To Exit is fijne, open en penetrante elektropop waarin Van der Wardts wat klaaglijke zang precies de juiste toon treft.

Klangstof boeit het meest als de muziek wat onheilspellend en ongedefinieerd is, als een aanzwellende wind tegen een lucht vol kleuren. Naast Doolhof laten ook tracks als Hostage, Ignore Me en Island laten dat, ieder op hun eigen wijze, goed horen. Op andere momenten, als Klangstof wat meer richting vocaal georiënteerde, meeslepende pop overhelt, verliest het album soms wat aan spanning. Dat neemt overigens niet weg dat het groots klinkende We Are Your Receiver hitpotentie heeft en de synthpop van Seasons nog steeds dik in orde is. En met wat schimmige lagen gitaar had de melodieuze, heldere pracht van The Butcher zelfs niet misstaan op een Cocteau Twins-album.

De referenties die Close Eyes To Exit voornamelijk oproept, Radiohead, Elbow en Coldplay, geven aan dat Klangstof een vrij breed terrein bestrijkt. Het is echter ook riskant om de band aan dergelijke namen te koppelen omdat dit op voorhand al tot een (voor)oordeel kan leiden. Beter is het om het album gewoon te beluisteren. Want Close Eyes To Exit is absoluut een van de betere Nederlandse albums van dit jaar. 1. Doolhof
 2. Sleaze
 3. Close Eyes To Exit
 4. Hostage
 5. Seasons
 6. Ignore Me
 7. Telephone
 8. Amansworld
 9. We Are Your Receiver
 10. The Butcher
 11. Island