Recensie

06 oktober 2016

King Of The World

Cincinnati

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Cincinnati King Of The World Roots 3.5 King Of The World – Cincinnati Written in Music https://writteninmusic.com

Cincinnati luidt de titel van het vierde werkstuk van King Of The World en dat is geen toeval. Dit keer vloog de formatie rond gitarist Erwin Java (Harry Muskee) en zingende basman Ruud Weber over naar de  bluesstad in Ohio.  Onder de hoede van producer Erwin Musper dook het kwartet dat verder uit toetsenman Govert Van Der Kolm en Fokke De Jong, die ooit bij Normaal op de drumvellen mepte, de studio in. Musper werkte samen met Mick Jagger en David Bowie maar ook met Anouk, Van Halen en Def Leppard en dat is duidelijk hoorbaar. De hechte sound komt wat steviger uit de verf in de behoorlijk ‘veramerikaniseerde’ sound.

De drijvende boogieritmiek van Same Old Trouble lonkt even naar een solide Booker T- sound maar dat gevoel wordt in het tweede deel  door een urgente bluesy gitaarsolo verdrongen. Stevige, rockende blues blijft het uitgangspunt maar de toevoeging van een blazerssectie komt het geheel ten goede. In een funky Murder In The First Degree krijgt het orgel opvallende veel ruimte. Ook markant is de bijdrage van zwarte bluesqueen Cheryl Renee, een van de backgroundzangeressen die in de verzengde blues Hurt So Bad even op de voorgrond komt voor een spannend duet. De voltallige band is meestal betrokken bij de songschrijverij.

Een viertal songs leverde Weber alleen aan en die leunen soms vervaarlijk aan tegen een obligate classicrock sound ,wat in sommige kringen wellicht net geapprecieerd wordt, maar het slepende The Waiting Game, een trage blues met mooie interactie tussen toetsen en gitaar en de ritmisch  pianosong She’s Allright springen er uit. Ook de enige cover Life In The Fast Lane van The Eagles componeerde wordt in een verrassende, hard edged  bluesrock jasje gehesen.

King Of The World blijft echter op zijn sterkst als de bluesroots opgezocht worden en Java zijn gitaar laat zingen, zoals in de lang uitgesponnen melodieuze finale No Way Out. Met Cincinnati bevestigt King Of The World zijn reputatie als een van de betere bands in het bluesrock circuit en zal dat uitgebreid demonstreren in de op stapel staande promotour. 1. Voodoo
 2. Same Old Trouble
 3. Murder In The First Degree
 4. Hurt So Bad
 5. World On Fire
 6. Feel That Flame
 7. The Waiting Game
 8. Heart And Soul
 9. Howling Dog
 10. Better Luck Next Time
 11. Life In The Fast Lane
 12. She's Alright
 13. No Way Out