×

Recensie

Rock

25 april 2013

King King

Standing In The Shadows

Geschreven door: Björn Groenen

Uitgebracht door: Manhaton Records

Standing In The Shadows King King Rock 4.5 King King – Standing In The Shadows Written in Music https://writteninmusic.com

De bluesrock band King King weet met Standing In The Shadows een verbluffende indruk achter te laten. Dat de plaat in Engeland koninklijk onderscheiden is als ‘beste blues album van 2012’, zal voor blues liefhebbers dan ook geen bevreemding wekken. Er is wederom een zeer sterke chemie tussen Alan Nimmo (vocalen, gitaar), Lindsay Coulson (bas), Wayne Proctor (drums, percussie) en Bennett Holland (toetsen, vocalen) die ervoor  zorgt dat Standing In The Shadows een prima opvolger is van het debuutalbum Take My Hand.

Never change a winning team, zouden de heren van King King gedacht hebben na het verschijnen van Take My Hand. Want ook op opvolger Standing In The Shadows zijn de meeste nummers door frontman Alan Nimmo en bassist Lindsay Coulson geschreven en geproduceerd door Wayne Proctor. Interessante namen. Proctor heeft namelijk verschijnende keren de prestigieuze onderscheiding ‘beste blues drummer in de UK’ gewonnen. En natuurlijk nemen we dat dan ook gelijk mee in de bekritisering van deze plaat.

Allereerst de openingstrack More Than I Can Take. Die komt werkelijk aan als een tegemoet komende vlieg op een vliegend vliegtuig op zijn maximale snelheid. Beschouw het als een onverwachte piramidale klap. De convenabele inzet van schreeuwerige en gillende solopartijen in combinatie met een Hammondorgel en stevige drumbeats staan als een gedegen fundament. Maar luister ook het attractieve toetsenwerk van Bennett Holland dat vooral te horen is op What Am I Supposed To Do, Can’t Keep From Trying en Let Love In. Onderschat drummer Proctor niet. Deze man is een hele belangrijke schakel binnen King King. Hij zorgt namelijk voor een solide ruggengraat. Nog twee hoogtepunten op het album zijn One More Time Around en Coming Home (Rest Your Eyes). Twee muzikaal totaal verschillende tracks, maar beide nummers hebben aandoenlijke lyrics.

Standing In The Shadows is geen standaard traditionele bluesplaat. King King flirt hier en daar met pop- en soulmuziek. Misschien niet iets waar een gemiddelde blues liefhebber op zat te wachten, maar wat Alan Nimmo uithaalt, klopt als een bus. Verder is het opmerkelijk dat de gemiddelde lengte van alle tracks pakweg vijf minuten is. Toch wel een klein minpunt, want tracks van die lengte draaien ze niet op de radio. But who cares? Standing In The Shadows is niet voor niets uitgeroepen tot ‘beste blues album van 2012’ in UK. Een perfecte opstap voor het internationale werk.  1. More Than I Can Take
  2. Taken What’s Mine
  3. A Long History Of Love
  4. Jealousy
  5. What Am I Supposed To Do
  6. One More Time Around
  7. Can’t Keep From Trying
  8. Coming Home (Rest Your Eyes)
  9. Heavy Load
  10. Let Love In