×

Recensie

Roots

31 augustus 2012

Kelly Joe Phelps – Brother Sinner & The

Brohter Sinner & The Whale

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Uitgebracht door: Black Hen Music

Brohter Sinner & The Whale Kelly Joe Phelps Roots 4 Kelly Joe Phelps – Brother Sinner & The Whale Written in Music https://writteninmusic.com

Het is overduidelijk; Kelly Joe Phelps heeft het licht gezien. Op zijn nieuwste plaat, Brother Sinner & The Whale, geïnspireerd op het Bijbelse boek Jonah, zingt hij over zijn leven als ongelukkig mens en zondaar en zijn ‘verlossing’ door de Heer. Na zijn laatste plaat, Western Bell (2009) en een tour met singer-songwriter Corinne West, besloot Kelly Joe dat het tijd was voor wat ‘soulsearching’. Hij ging terug naar zijn Christelijke roots omdat hij, naar eigen zeggen, was gearriveerd op een punt waarop hij aan het zinken was. Hij voelde dat er iets moest gebeuren omdat anders zijn hoofd zou exploderen en zijn hart ermee op zou houden. Hij zocht zijn heil in het geloof en dat gaf hem de kracht om door te gaan en patronen te doorbreken.

Phelps ‘zoektocht’ leidde tot een onverwachte creativiteit en een twaalftal nieuwe songs zagen het levenslicht. Twee zijn er instrumentaal; Brother Pilgrim en Spit Me Outta The Whale. Ook staat er één cover op, I’ve Been Converted van Mississippi John Hurt. Thema’s die veelvuldig op het album voorkomen zijn: de Heer die hem verlost van zonden en verdriet en hem ontdoet van de ketens die hem vastbonden (Goodbye To Sorrow), over zijn demonen die soms even terugkeren waardoor hij bang is in oude patronen te vervallen (Pilgrim’s Reach) en over jaren van doemdenken, mistroostig en ongelukkig zijn en niet weten waar hij heen moet (Sometimes A Drifter). Kennelijk komt meneer Phelps uit een zeer diep en donker dal gekropen.

Ondanks het hoge EO gehalte van Brother Sinner & The Whale is het geen zwaarmoedig of vervelend album. In tegendeel zelfs. Phelps verpakt de liedjes, die overigens allemaal een zekere kracht uitstralen, in een prachtige sfeervolle melancholisch setting van gospel, blues en folk. Er is zelfs ruimte voor een wat vrolijker noot, zoals op Talkin’ To Jehova, Goodbye to Sorrow en Guide Me, O Thou Great Jehova.
Zijn lap steel gitaar is op deze plaat verdwenen, maar daarvoor in de plaats gebruikt hij een bottleneck, een National slide gitaar en een zwart Johnny Cash model Martin D-35.

Brother Sinner & The Whale draait niet alleen louter om de gitaar, maar meer nog dan voorheen om de teksten. Phelps heeft dan ook een fijne mix weten te creëren tussen de twee waardoor het een zeer sterk harmonieus album geworden is. Het is een pure plaat waar geen woord van gelogen is. Ieder woord en iedere noot komt binnen, niet alleen door Phelps teksten en fijne gitaarwerk maar ook door zijn kraakheldere, zuivere door ervaring gekleurde stem. Brother Sinner & The Whale heeft alles wat je van een Phelps album mag verwachten en zou wel eens zijn beste tot nu toe kunnen zijn.

Tour

21 september, Café Keerpunt, Spijkerboor
22 september, Paco Plumtrek, Almelo
23 september, Oude Veiling, Aalsmeer
24 september, Meneer Frits, Eindhoven
25 september, Q-bus, Leiden
27 september, Transvaria, Den Haag
28 september, Muziekpodium Bakkeveen, Bakkeveen
29 september, Into The Woods, Lage Vuursche
30 september, Paradiso, Amsterdam 1. Talkin' To Jehova
 2. Goodbye To Sorrow
 3. Hope In The Lord To Provide
 4. Pilgrim's Reach
 5. Spit Me Outta The Whale
 6. Sometimes A Drifter
 7. Hard Time They Never Go Away
 8. I've Been Converted
 9. The Holy Spirit Flood
 10. Down To The Praying Ground
 11. Guide Me, O Thou Great Jehova
 12. Brother Pilgrim