×

Recensie

Pop

17 november 2011

Positie 2 Jaarlijst 2011

Kate Bush

50 Words For Snow

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Fish People

50 Words For Snow Kate Bush Pop 4.5 Kate Bush – 50 Words For Snow Written in Music https://writteninmusic.com

Kate Bush heeft nooit voorspelbare muziek gemaakt. Volledig in haar eigen idioom maakt ze met 50 Words For Snow een briljant en tijdloos nieuw album zoals alleen artiesten uit de buitencategorie die kunnen maken.

We worden dit jaar flink verwend met maar liefst 2 nieuwe albums van Kate Bush. Natuurlijk was Director’s Cut een remake/rework van songs van haar albums The Red Shoes en The Sensual World, maar de uitkomst was wonderbaarlijk mooi. Met 50 Words For Snow brengt ze haar eerste echt nieuwe collectie songs uit sinds het uit 2005 afkomstige dubbelalbum Aerial. En wat een ongelooflijk talent druipt er toch ook weer af van dit nieuwe materiaal. Onvoorstelbaar dat je na een lange muzikale carrière, die reeds in 1978 met Wuthering Heights begon, nog steeds zoveel indruk weet te maken.

De songs voor 50 Words For Snow werden door Bush over de afgelopen jaren geschreven en de opnamen vonden naast die van Director’s Cut plaats. Zoals ze zelf zegt waren de opnamen voor 50 Words For Snow veel gemakkelijker dan die voor Director’s Cut. De 7 songs kwamen bijna organisch. Ongelooflijk eigenlijk als je de geniale complexiteit van de lang uitgesponnen songs beluisterd.

Zoals reeds eerder vermeld heeft Bush de songs gecomponeerd met sneeuw als referentie en opvallend genoeg straalt elke song exact die winterse sfeer uit. Een winterse sfeer met heel veel warmte. Gelijk met de warme pianoklanken en de prachtige stem van haar 13 jarige zoon Albert, die de leadvocals zingt, in de wonderschone albumopener Snowflakes ben je in de sfeer van het album. Met het daarop volgende adembenemende Lake Tahoe ben je helemaal verkocht. Wat een ongelooflijke Bush song is dat. Echt een van de allerbeste die ze ooit geschreven heeft. De tegen nieuw klassiek aanleunende klanken mengen perfect met de fraaie stemmen van Stefan Roberts en Michael Wood en de excellerende Bush zelf. De spannende, jazzy, wendingen in combinatie met de strijkers sluiten daar naadloos op aan.

Misy is al net zo briljant. Niet alleen de song en Bush zelf maar juist ook het excellente baswerk van legende Danny Thompson en het subtiele en doeltreffende drumwerk van meesterdrummer Steve Gadd zijn een lust voor het oor. In bijna 14 minuten wordt constant een boeiende symbiose tussen klank, sfeer en souplesse gevonden die de song tot een waar meesterwerk maakt. Het daarop volgende Wild Man was de eerste song die van dit album naar buiten kwam en terecht. Het is een aansprekende track die in een eerlijke radio wereld een dikke hit zou moeten worden. De spannende, oriëntaals aandoende, instrumentatie in de coupletten, breekt open met een prachtig refrein waarin de stem van oud gediende Andy Fairweather Low prachtig samensmelt met die van Bush. Hoe opvallend is tevens de gastrol die good-old Elton John vervult in Snowed In At Wheeler Street. Nooit verwacht dat Bush iets met Elton John had, maar ze schreef de song wel degelijk voor hem. Zijn gastenrol is fraai en de liefdessong al net zo sterk. Prachtige tekst die erg mooi gezongen en gespeeld wordt tot en met een fraaie finale.

Het titelnummer is dan weer een song van een geheel andere orde. Tegen een heerlijke muur van funky drums (Steve Gadd), bas (John Giblin) en gitaren (Dan McIntosh), telt Kate tot 50 en spreekt Stephen Fry als professor Joseph Yupik de 50 woorden voor sneeuw uit. Vreemd vibrerende intrigerende track. Met het ingetogen Among Angels sluit het album magistraal af. Puur Kate en haar piano en subtiel gearrangeerde strijkers in een van de allermooiste Bush songs ooit.

Elk album dat Kate Bush de laatste jaren uitbrengt, is er een om verliefd op te worden en met 50 Words For Snow is dit niet anders. Wat een wonderbaarlijk en gelukzalig genot dat we iemand, met zoveel geniaal muzikaal talent als Kate Bush hebben, die ons om de zoveel jaren weer in volle verbijstering achterlaat.

Hieronder de officiële animatie die bij een segment van het 4e nummer Wild Man hoort:  1. Snowflake
  2. Lake Tahoe
  3. Misty
  4. Wild Man
  5. Snowed In At Wheeler Street
  6. 50 Words For Snow
  7. Among Angels