×

Recensie

Klassiek

16 september 2019

Kaiser Quartett

Kaiser Quartett

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: PIAS

Kaiser Quartett Kaiser Quartett Klassiek 4 Kaiser Quartett – Kaiser Quartett Written in Music https://writteninmusic.com

Het Duitse strijkkwartet Kaiser Quartett maakte de afgelopen jaren naam in samenwerking met pianist Chilly Gonzales, waarmee ze niet alleen veel optraden maar ook samen albums maakte. Het gelijknamige debuut van Kaiser Quartett markeert het debuut op eigen kracht.

Niet verrassend dat Gonzales met ze werkte. Adam Zolynski (eerste viool), Jansen Folkers (tweede viool), Ingmar Süberkrüb (viola) en Martin Bentz (violoncello) hebben niet alleen een wonderlijk mooie onderlinge chemie maar tevens een brede muzikale oriëntatie. Iets wat optimaal op hun gelijknamige debuut terugkomt.

Niet alleen de door Ingmar Süberkrüb geschreven composities maar ook een zeer geslaagde versie van Giorgio Moroders Chase (de titeltrack van filmklassieker Midnight Express, de doorbraakfilm van de Britse filmregisseur Alan Parker uit 1978) laten een kwartet horen dat heel divers in sound en sfeer is.

Süberkrüb snapt wonderwel waar dit kwartet muzikanten in excelleert en maakt daar in zijn composities dan ook dankbaar gebruik van. Alle vier zijn technisch uiterst begaafd en het is mooi te horen hoe de arrangementen van de composities ritmisch heerlijk opbouwen en in melancholie versmelten. Juist de diversiteit in klanken en kleuren maakt dit album zo volledig.

Diegenen die bij het horen van de naam Kaiser Quartett gelijk denken aan klassiek hebben het mis. Het kwartet komt wel degelijk uit de klassieke hoek maar voegt steeds weer zoveel extra’s aan de composities toe dat alleen klassiek als genrenaam flink tekortschiet. Kaiser Quartett weet steeds weer op een zeer slimme manier melodieus, vernuftig als vol uit het hart te klinken.

Zeer aantrekkelijk in opzet vinden ze op hun eersteling een mooie toegankelijkheid die hun muziek uit het klassieke weg te trekken zonder die oorsprong te verliezen. Filmisch rijk met sterk geschreven arrangementen waarbij elk instrument duidelijk zijn eigen lijn heeft en ze samen tot kracht samen kunnen ballen. En slottrack met Skate met rapper c-Ryas Walz kan een heel mooi begin van een volledig album zijn. Killertrack!

Niet vreemd dus dat Chilly Gonzales deze Duitse mannen vroeg om zijn pianomelodieën te verrijken met hun klanken. Op eigen kracht klinken ze net zo aanstekelijk en rijk en divers in sfeer en geluid. Kaiser Quartett is er een om heel goed in de gaten te houden…. 1. Kaiser Quartett: Pfingsten
 2. Giorgio Moroder & Kaiser Quartett: Chase
 3. Kaiser Quartett: Grossraumdisko
 4. Kaiser Quartett: Etüde
 5. Kaiser Quartett: Schramm
 6. Kaiser Quartett: Skate
 7. Kaiser Quartett: Freitag
 8. Kaiser Quartett: Stresstest
 9. Kaiser Quartett: Hausaufgabe
 10. Kaiser Quartett: Ballade
 11. Kaiser Quartett: Vorsprung
 12. Kaiser Quartett: Skate (Featuring C-Rayz Walz)