×

Recensie

Jazz

14 december 2020

Julien Tassin

Moondancer

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Igloo Records

Moondancer Julien Tassin Jazz 4 Julien Tassin – Moondancer Written in Music https://writteninmusic.com

België grossiert in erg goede gitaristen die vanuit de jazz met rock, blues en heel veel avontuurlijke uitstapjes naar alles wat in het geluidsveld komt, nieuwe prachtklanken genereren. Brusselaar Julien Tassin is daar één van. Moondancer is de gloedvolle opvolger van het twee jaar geleden verschenen Sweet Tension.

Wederom met bassist Nicolas Thys en drummer Dré Pallemaerts als ritmesectie, de fijnste die je kunt hebben, trekt Tassin met fraai spel in acht composities mooie muzikale landschappen op. Zijn spel is gevarieerd en rijk van kleur, de sfeer op het album is ruimtelijk en relaxed.

Moondancer is zo’n album dat juist door die relaxte sfeer en het heerlijke spel met elke compositie meer onder je huid kruipt. Verrassend ingetogen in vergelijking tot de live-optredens waarbij het trio flink kan uithalen in een lekker stevige rockende sound met vette blues-scheuten in het spel van Tassin.

Vanaf albumopener Ouverture voltrekt zich een mooi spel tussen de muzikanten waarin Tassin steeds weer met virtuoos vakmanschap de lijnen uit. Slow Motion laat je wegdromen in het mooi kabbelende gitaarspel van Tassin, waarna hij je in het steviger Blackout even flink beetpakt met van blues doortrokken lijnen. Thys en Pallemaerts steeds weer met inventief spel daar als de solide basis onder.

Het lang uitgesponnen Fairy Tale/Lady Blue is zo’n compositie die je gelijk live wilt gaan horen. Heerlijk hoe Tassin zijn gitaarspel doseert en uitbouwt, Thys lekker vrij zijn lijnen bast en Pallemaerts met subtiel dan weer krachtige wendingen de composities onderbouwen.

Ook La Nonna waarin Thys zich, meer nog dan in de andere composities, nadrukkelijk laat gelden, en Rhodos waar het trio weer even wat dikker doortrekt, beklijven gelijk. De titeltrack waar Tassin vol uit de blues put is ook weer zo’n heerlijke compositie die juist ook door de diepe bas en lekker los drumwerk grote klasse krijgt.

IJzersterk is de lang uitgesponnen albumafsluiter The Night Is Young. Een compositie die vanuit een serene sfeer met geluiden en sfeertrekkingen via een ingenieuze melodielijn van Tassin over ruim 8 minuten wordt doorgetrokken naar fraaie hoogten.

Moondancer is de rake opvolger van Sweet Tension waarop Tassin met zijn trio laat maar weer eens laat horen dat ze tot de besten van Europa te behoren. Dit trio verdient alle aandacht dus ga ze alsjeblieft zien zodra de concertzalen weer open gaan.  1. Ouverture
  2. Slow Motion
  3. Blackout
  4. Fairy Tale / Lady blue
  5. La Nonna
  6. Rhodos
  7. Moondancer
  8. The Night Is Young