×

Recensie

Pop

28 augustus 2023

Julie Byrne

The Greater Wings

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ghostly International

The Greater Wings Julie Byrne Pop 5 Julie Byrne – The Greater Wings Written in Music https://writteninmusic.com

Het was haar derde album Not Even Hapiness dat de Amerikaanse singer-songwriter Julie Byrne uiteindelijk bij het grote publiek bekend maakte. Een album in nauwe samenwerking gemaakt met Eric Littman bracht het allerbeste in de songs en in de stem van Byrne naar boven. Dezelfde Littman was ook nauw betrokken bij opvolger The Greater Wings maar zijn onverwachte dood op nog maar 31-jarige leeftijd deed Alex Somers (Sigur Ros, Julianna Barwick) het project beëindigen.

Opvallend genoeg is het niet de dood maar het leven dat het grote thema van de teksten op het nieuwe album van Byrne is. Dat heeft ermee te maken dat het gros van de songs al opgenomen was met Littman voordat Somers het album ‘moest’ afmaken. De sfeer en sound van het album zijn dus ook vergelijkbaar met die van Not Even Hapiness. De songs zijn zeker zo sterk als op dat album, als ze zo niet nog intenser aanvoelen.

The Greater Wings is een album van grote pracht. Byrne’s stem wordt met elk album mooier en intenser en haar songs blijven kaal en subtiel in instrumentatie en met haar stem op een lichte galm atmosferisch in sfeer. Juist ook daarom komen de eerlijke persoonlijke teksten van Byrne sterk naar voren. Teksten die in fraaie zanglijnen en met haar zo kenmerkende ingetogen stem elke song verfraaien.

Erg fraai hoe aan het einde van de titelsong die het album opent violen zijn toegevoegd. Die horen we nog wat vaker in songs opduiken, en het zijn er steeds precies genoeg, geen overdaad maar sfeerverrijkend over het prachtige gitaarspel en de stem van Byrne heen. Dan weer zijn het sobere synthesizertonen die de songs net iets meer diepte geven. Maar zoals eerder gezegd, het is steeds weer precies goed.

Vanaf die prachtige albumopener opent zich een album vol songs die je gelijk in je hart sluit. Adembenemend mooie songs als Portrait of a Clear Day, Flare, Summer Glass, Lightning Comes Up from the Ground, Hope’s Return en pianoballades Moonless en Death is The Diamonds om er maar een paar te noemen, schieten gelijk onder de huid, maar The Greater Wings is zo’n album waarop elke song qua sfeer naadloos op de andere aansluit.

Nog raker dan de prachtige doorbraakplaat Not Even Hapiness vindt Byrne op haar nieuwe album een excellente vorm met songs die diep raken. The Greater Wings is een tijdloos meesterwerk.  1. The Greater Wings
  2. Portrait Of A Clear Day
  3. Moonless
  4. Summer Glass
  5. Summer's End
  6. Lightning Comes Up From The Ground
  7. Flare
  8. Conversation Is A Flowstate
  9. Hope's Return
  10. Death Is The Diamond