×

Recensie

Alternative

02 juli 2019

Julia Shapiro

Perfect Version

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Hardly Art

Perfect Version Julia Shapiro Alternative 4.5 Julia Shapiro – Perfect Version Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Seattle afkomstige Chastity Belt laat op hun prachtige magnum opus I Used to Spend So Much Time Alone al een meer ingetogen geluid horen. Waarschijnlijk zijn ze het gewoon zat om telkens weer in de Riot Grrrl hoek geplaatst te worden. De groei vanaf het No Regerts debuut is immens, het schreeuwerige karakter is totaal verdwenen. Ondanks de aanstekelijke gitaarliedjes frontvrouw Julia Shapiro de keuze om een andere kant van haar te laten horen. Totaal uitgeput en gebroken besluit ze om halverwege de laatste tournee van Chastity Belt om met de band te kappen. De impact van het rondreizen vergt lichamelijk en psychisch teveel energie, wat gezondheidsklachten en een stuk gelopen relatie tot gevolg heeft. Op haar solo album Perfect Version horen we een herboren vrouw, die het verwerkingsproces op plaat zet, en dit openbaar deelt.

Met meer bescheiden songs betreedt ze de grenzen van de dreampop, welke tot ontwikkeling komen in het broeinest van het 4AD label, dat vanaf de jaren tachtig tot diep in de jaren negentig zoveel schitterende resultaten aflevert. Dat is het gevoel van Perfect Version. Gezang welke zich schuchter tussen de prominente shoegazer klanken voortbeweegt, omgeven door rustgevende ambachtelijke gitaarlijnen. Door de sobere benadering is het een door en door triest geheel geworden. Het uitgebluste gevoel komt indringend naar voren, maar bindt zich perfect aan de ruimtelijke opsierende klanken. Zelf blijft ze trouw aan het Hardly Art label, welke ook het laatste bravourestuk van Chastity Belt onder hun hoede heeft.

De serene oase van rust die over Natural heen hangt roept de volgende vraag in mij op. Hoe zou Julia Shapiro zo’n eerste persoonlijke luisterbeurt ervaren. Zou ze breken? Alle opgekropte emoties de vrije loop laten? Of zou ze berustend het over zich heen laten komen? Een gemeende nieuwsgierig naar het verhaal achter het opnameproces. How can somebody be so blindly confident? I wanna know that trick. Die eerste zin weerspiegelt haar kwetsbaarheid en onzekerheden. Ze maakt zich zo klein mogelijk, en eist daarmee de aandacht op. Met de gitaar en keyboard als enige remedie tegen haar troosteloosheid. De neerslachtigheid overmeesterd je en grijpt de strot dicht.

De zang van Julia Shapiro verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Het is bijna een geestverschijning welke haar beklag doet. Maar de puurheid hiervan is zo wonderschoon. De begeleidende instrumenten vlechten zich als een ijzeren maliënkolder om haar heen. Het schild om zich tegen de pijnlijke buitenwereld te beschermen. Het is overduidelijk dat ze met het verwerkingsproces nog niet klaar is , maar het levert zo’n ontiegelijke mooie muziek op. Sporadisch wel het nog heerlijk ontvlammen. Harder To Do is het tegenstrijdige antwoord op haar trieste bewoordingen. Hier zuigt de noise de vocalist leeg, die niet eens moeite doet om het geluid te overstemmen. Al wil er vanaf Around The Block meer hoop in de voordracht weerklinken.

Bij het Perfect Version titelnummer krijgt een aangenaam hoog stemgeluid de overmacht. Niet dat er hierdoor een positieve draai aan gegeven wordt, nog steeds beheerst depressiviteit de plaat. De klaagzang ontneemt in ieder geval niet je adem. I Lied ligt meer in het nu met langgerekte gitaargolven die binnen de hedendaagse indie scene een plek opeisen. Perfect Version is een ellendige kijk op het leven, waar je bijna beschamend van geniet.  1. Natural
  2. Parking Lot
  3. Shape
  4. Tired
  5. Harder To Do
  6. Around The Block
  7. A Couple Highs
  8. Perfect Version
  9. I Lied
  10. Empty Cup