×

Recensie

Klassiek

17 februari 2013

Josef Suk

A Summer's Tale/Prague

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Chandos

A Summer's Tale/Prague Klassiek 4 Josef Suk – A Summer’s Tale/Prague Written in Music https://writteninmusic.com

De Tsjechische componist Josef Suk wordt samen met zijn landgenoten Zdeněk Fibich, Otakar Ostrčil en Vítězslav Novák gezien als de opvolger van Antonín Dvořák en Bedřich Smetana. Suk is de meer bekende van dit viertal, hoewel nog steeds obscuur en nog steeds in de schaduw van Dvořák en Smetana. Zijn werk wordt ook nog eens overschaduwd door dat van zijn post-romantische tijdgenoten, zoals Gustav Mahler, Claude Debussy en Jean Sibelius. Naast componist was hij ook een begaafd violist en speelde tweede viool in het Ceské String Quartet. Josef Suk ging na zijn opleiding aan het Praags Conservatorium bij Antonín Dvořák in de leer. Hij bleek zijn favoriete leerling en mocht zelfs met zijn oudste dochter Otilie trouwen.

In 1904 kwam Josef Suk op het idee om een symfonisch gedicht te schrijven over de bewogen geschiedenis van Praag. In datzelfde jaar komen zowel zijn schoonvader als zijn vrouw kort achter elkaar te overlijden. Suk vind troost in muziek en wijdt zich voor de rest van zijn leven aan componeren, viool spelen en les geven. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat het werk niet veel meer trieste en sombere momenten bevat. De componist beperkt zich tot het geschiedkunidg onderwerp en het werk is nogal bombastisch en straalt veel vaderlandsliefde uit. Het is doorspekt met het Tsjechische muzikale idioom, wat we ook kennen van werken Dvořák en Smetana.

“Finding a soothing balm in nature…” Met deze woorden beschrijft Josef Suk de kern van zijn werk Pohádka Léta; een ode aan de natuur in het algemeen en de zomer in het bijzonder. De opening van dit werk is als de eerste geluiden van de dag; de natuur wordt wakker. Dit gebeurt met het nodige muzikale spektakel. Hierna volgt de middag met prachtige serene geluiden; een schitterende compositie waar de rust van uitstraalt. Het daaropvolgende Intermezzo is gebaseerd op een melodie die Josef Suk hoorde spelen door twee blinde muzikanten. Het is een simpele melodie die constant herhaald wordt, waardoor het een hypnotiserend en rustgevend karakter krijgt. In The Power Of The Phantoms is het meer impressionistische deel van dit werk, maar maakt op mij weinig indruk. Met de Nacht eindigt het zomerse verhaal op een serene manier.

Het is onvermijdelijk de invloed van voormalig chef-dirigent Jiří Bělohlávek dat de BBC Symphony Orchestra een groot aantal compositie’s van Josef Suk heeft opgenomen. In beide werken worden de overduidelijk Tsjechische muzikale motieven benadrukt, maar is er ook voldoende aandacht voor details als de prachtige viool in het tweede deel van Praga en de serene rust waarmee Pohádka Léta eindigt. Prachtig spel van het orkest en een zeer daadkrachtige leiding van de dirigent. Met het uitbrengen van deze CD zorgt Chandos voor een waardevolle toevoeging aan hun catalogus en een mooie uitbreiding van een prachtige serie CD’s.

Tracklisting:
A Summer’s Tale, Op. 29 (JSkat 57) Symphonic Poem For Large Orchestra

 1. Voices Of Life And Consolation. Andante Sostenuto – Allegro appassionato – Andante – Allegretto Moderato
 2. Midday. Moderato
 3. Intermezzo. Blind Musicians. Adagio
 4. In The Power Of Phantoms. Adagio – Vivacissimo – Andante
 5. Night. Adagio – Poco Più Mosso (Quasi Andante Sostenuto) – Adagio – Più Mosso

Prague, Op. 26 (JSkat 54) Symphonic Poem For Large Orchestra

 1. Andante Maestoso – Grandioso – Più Animato (Quasi Allegro) – Tempo I, Ma Poco Più Largamente
 2. Allegro – Più Mosso (Allegro Con Fuoco) – Poco Più Animato – L’Istesso Tempo
 3. Adagio – Un Poco Più Mosso – Più Mosso, Sempre Accelerando
 4. Animato, Con Fuoco (Allegro Con Brio) – Tempo I, (Ma Molto Largamente, Maestoso E Molto Marcato)


 1. Suk: A Summer's Tale, Op. 29 - 1. Voices Of Life & Consolation
 2. Suk: A Summer's Tale, Op. 29 - 2. Midday
 3. Suk: A Summer's Tale, Op. 29 - 3. Intermezzo: Blind Musicians
 4. Suk: A Summer's Tale, Op. 29 - 4. In The Power Of Phantoms
 5. Suk: A Summer's Tale, Op. 29 - 5. Night
 6. Suk: Prague, Op. 26 - 1. Andante Maestoso, Grandioso
 7. Suk: Prague, Op. 26 - 2. Allegro, Piu Mosso
 8. Suk: Prague, Op. 26 - 3. Adagio, Un Poco Piu Mosso
 9. Suk: Prague, Op. 26 - 4. Animato Con Fuoco