Joni Mitchell
Clouds (vinyl reissue)
Begin mei 1969 komt Clouds, de moeilijke tweede langspeler, uit. Joni Mitchell woont ondertussen in Laurel Canyon , haar liefdesnestje in het artistieke mekka van L.A. dat ze er met Graham Nash deelt zal later bezongen worden in Our House door Nash en zijn muzikale vrienden, Stephen Stills en David Crosby. In de A&M studio in Hollywood zorgt de zangeres zelf voor de productie, met uitzondering van het openingsnummer Tin Angel dat onder hoede van producer Paul A Rotchild, die Paul Butterfield en The Doors en vele anderen een eindje op weg hielp, tot stand komt. In tegenstelling tot het voorgaande werkstuk worden nu wel enkele van haar opgespaarde en voordien gecoverde songs opgenomen.
Chelsea Morning gaat terug tot de periode dat ze in de New Yorkse wijk leefde, de song beschrijft in bijzonder beeldrijke observaties het ontwaken in het zonovergoten appartement, een optimistisch kinkend op ritmische gitaarakkoorden geplaatst verhaal dat een nog onbevangen, onbezorgde tijd reflecteert. Een gelijkaardige energieke ritmiek met tempowisselingen duikt nadien op in Big Yellow Taxi, Chelsea Morning zou een van Mitchell’s meest gecoverde songs worden.
Both Sides, Now is ongetwijfeld een van de meest bekend songs, Mitchell’s fantasie werd destijds geprikkeld door het lezen van de uit ’59 daterende novelle ‘Henderson The Rain King‘ van Saul Bellow. Deze subtiele akoestische uitvoering, blijft evenals de decennia later uitgebrachte genereus georkestreerde versie ongeëvenaard. Samen met Chelsea Morning en het eerder aangehaalde Tin Angel vormt Both Sides, Now een perfecte muzikale hattrick. Het songwerk is nog beter uitgewerkt en wordt evenals de opnamekwaliteit opgetild naar een hoger niveau.
De ondergewaardeerde prachtige ingetogen pareltjes I Don’t Know Where I Stand, That Song About The Midway en Roses Of Blue mogen hier niet onvermeld blijven. Van de tweede plaathelft blijven naast het afsluitende Both Sides, Now en The Gallery bovenal I Think I Understand moeiteloos overeind. Dit met delicate, poëtische kamer folkpop opgebouwde werkstuk is weerom in een prachtig schilderwerkje, een zelfportret van Joni, verpakt. Clouds vormde ongetwijfeld een inspirerende aanzet tot de meesterlijke opvolgers in de jaren zeventig.