×

Recensie

Roots

15 juni 2022

John McDonough

We’ll Answer The Call

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

We’ll Answer The Call John McDonough Roots 3.5 John McDonough – We’ll Answer The Call Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds hij tien jaar geleden zijn werk in de psychotherapie afbouwd om zich volledig op de muziek te focussen en ons bijzonder aangenaam verrast met Surrounding Colors volgen in 2019 nog  You Can See Me Now  en Second Chances, gevuld met akoestische versies van ouder werk. Een jaar later keert hij vanuit Austin terug naar zijn oorspronkelijke thuishaven Chicago, die terugkeer inspireert het van Second Chances  afkomstige The Place We’re I Belong. Op het nieuwe, 5 songs tellende, epeetje zijn vertrouwde muzikanten zoals gitarist Kris Farrow en Steve Bernall (cello, bas) weerom van de partij samen met een drummer en pianiste en violiste verzorgen zij de subtiele orkestratie.

We’ll Answer The Call is opgebouwd met verhalen over de avonturen van Joe Rantz en het Husky roeiteam van Washington die op de beruchte Olympische spelen van Berlijn in 1936 het goud behaalden. Gebeurtenissen die ruim 57 jaar later uitvoerig werden toegelicht in ‘The Boys in The Boat’ door Daniel James Brown.

We kennen McDonough van sober folk getint songwerk nu waagt hij zich voor het eerst aan een soort concept dat ingeleid wordt met Shooting Star. Zacht meanderende gitaren en piano ondersteunen Mc Donough, de vocale backing van Cody Rathmell is in zowat elke song present. In Love You Just For You zit meer vaart evenals Among The Stars dat op orgel en mooi snarenwerk leunt. De titelsong drijft een beetje af richting blues met bijtende zang, ter afsluiting duikt er zelfs een elektrische gitaarsolo op.

In Point Me East klinkt de fascinatie door voor de roeiboot waarmee  het olympisch goud behaald werd. De prachtig gerestaureerde Husky Clipper is overigens nog steeds te bewonderen, in het Clubhuis in Washington hangt hij aan de zoldering. Zachte cellolijnen versterken de melancholische sfeer in de afsluiter van dit puike epeetje van een verfijnd singer-songwriter.  1. Shooting Star
  2. Love You Just For You
  3. Among The Stars
  4. We'll Answer The Call
  5. Point Me East