×

Recensie

Roots

12 november 2016

John McDonough

Surrounding Colors

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Surrounding Colors John McDonough Roots 3.5 John McDonough – Surrounding Colors Written in Music https://writteninmusic.com

In zijn thuishaven Austin waar hij als psychotherapeut in zijn onderhoud voorziet bouwt McDonough al een respectabele aanhang uit in de plaatselijke restaurants en clubs. Ondertussen bracht hij in eigen beheer al enkele cd’s uit die in het verleden zowel vergelijkingen met Elton John en Harry Chapin als meer recent werk van Damien Rice en James Blunt opleverden.

De oorspronkelijke begeleiding  met akoestische gitaar werd op Dreams and Imagination al verruimd met een volwaardige ritmesectie. Een evolutie die in samenwerking met gitarist en co-producer Kevin Butler  en pianist Cole Gramling verder uitgewerkt op Surrounding Colors en dat resulteert in een vlot geïnstrumenteerd geheel. Maar vergis u niet naast de met persoonlijke beslommeringen geladen popsong als I Need To Lay With You Tonight en Give Me One More Day klinkt ook sociaal engagement door.

Tonight’s The Night is een door orgel en gitaar aangedreven bijtende rocker gaat over de rellen tijdens de hete zomer van ’69 na de gewelddadige inval van de politie in de homobar Stone Wall Inn in Greenwich Village. Op galmende gitaarwolken vertelt McDonough het verhaal van Joodse piloten in de nasleep van de tweede wereldoorlog Save A Life, een aanklacht tegen het telkens opduikend hardnekkig anti-semitisme. Nowhere Else To Run herinnert aan de sterke overlevingsdrang na de holocaust. I’ll Think I Go Back To Texas imponeert met de een akoestische maar opzwepende begeleiding, fraai gelardeerd met de treurige cello van Steve Bernal.

The Place Where I Belong verwijst naar de vliegtuigcrash van John Denver en walst op toegankelijke countryrock. Zo duikt telkens een minder voor de hand liggend onderwerp op bij deze vooralsnog (te) weinig bekende singer-songwriter.  1. Tonight's The Night
  2. Save A Life
  3. Open My Arms And Breathe
  4. Nowhere Else To Run
  5. I Need To Lay With You Tonight
  6. The Place Where I Belong
  7. I Think I'll Go Back To Texas
  8. All The Gold
  9. Give Me One More Day To Say Goodbye
  10. Your Love Sets Me Free