×

Recensie

15 april 2013

JJ Grey & Mofro

This River

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: V2 Records

This River JJ Grey JJ Grey & Mofro Roots 4 JJ Grey & Mofro – This River Written in Music https://writteninmusic.com

Wie JJ Grey nog niet kent, zou eigenlijk eens moeten beginnen met een testje. Luister met je ogen dicht naar het nummer onder deze recensie en stel jezelf de vraag: hoe zou de zanger eruitzien? Die zanger is dus JJ Grey, de kans is groot dat je het beeld krijgt van een oude, donkere blueszanger. Niets is minder waar: JJ Grey is ‘gewoon’ een ‘whitie’.

Dat nummer The Sweetest Thing staat overigens op een ander album (Georgia Warhorse, uit 2010), dus niet op This River. De muziek die je op dit nieuwe album te horen krijgt ligt wel in dezelfde lijn als The Sweetest Thing, is een heerlijke mix van rock, blues, soul en niet te vergeten funk. Zo zou een nummer als Florabama zelfs zo van iemand als Prince kunnen zijn geweest. En nu we toch begonnen zijn met vergelijkingen: als je houdt van artiesten zoals bijvoorbeeld Tony Joe White, Frankie Miller, Dr. John, The Commitments of Blues Traveler, dan zul je de muziek op This River ook prachtig vinden.

De singer-songwriter uit Jacksonville in Florida nam dit nieuwe album op in de Retrophonic Studio in Saint Augustine (ook in Florida). Het is zijn zevende album. Over de teksten zegt JJ Grey dat die gaan over “het feit dat je zelf je grootste vijand bent en over gewone mensen die zichzelf af en toe voorbij lopen en over de schreef gaan.” Het 10 nummers tellende album duurt 49 minuten en kent veel lekker swingende uptempo tracks, zoals Your Lady, She’s Shady, Tame A Wild One en Standing On The Edge. Toch leent die strot zich uiteraard ook perfect voor ballads en die zijn op This River dus ook te vinden: The Ballad Of Larry Webb, Write A Letter en titeltrack This River. Dit laatste nummer werkt naar een prachtige apotheose, is de kers op een heerlijke taart. Op de hele schijf zijn ook veel blazers aanwezig, die samen met die geweldige stem garant staan voor een soulvolle geluid.

Natuurlijk zorgt zo’n ‘swampy’, rauwe en doorleefde stem als die van JJ Grey voor een extra dimensie, zonder hadden de nummers wellicht een stuk minder intens en mooi geklonken. Aan de andere kant, hoe mooi een stem ook is, als de muziek slecht is kan zelfs de mooiste stem er weinig meer aan verbeteren. Om maar aan te geven dat This River veel meer biedt dan alleen een mooie stem: 10 waanzinnig goede en lekkere nummers.

In de VS is JJ Grey geen onbekende meer. Daar stond hij al op het podium met grote namen als BB King, The Allman Brothers, Los Lobos, The Black Crowes, Lenny Kravitz en Ben Harper. Dit jaar was hij nog te zien en horen op SXSW in Austin Texas en ook wij mogen binnenkort genieten van de podiumkunsten van de Amerikaan. Deze zomer komt hij namelijk weer naar ons land. Zorg dat je minimaal één optreden meepikt:
17-05: Ribs en Blues Festival, Raalte
12-07: North Sea Jazz, Rotterdam
13-07: Bospop, Weert  1. Your Lady, She's Shady
  2. Somebody Else
  3. Tame A Wild One
  4. 99 Shades Of Crazy
  5. The Ballad Of Larry Web
  6. Florabama
  7. Standing On The Edge
  8. Write A Letter
  9. Harp & Drums
  10. This River