×

Recensie

24 maart 2016

Jeff Healey

Heal My Soul

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Provogue

Heal My Soul Jeff Healy Roots 4 Jeff Healey – Heal My Soul Written in Music https://writteninmusic.com

Het album Heal My Soul van Jeff Healey is uitgebracht ter gelegenheid van wat de 50e geboortedag van Jeff Healey zou zijn geweest. Het album wordt uitgebracht onder de supervisie van de Jeff Healey Estate, en bevat een verzameling van een 12-tal uitstekende tracks die door het overlijden van Jeff in 2008 jarenlang op de plank zijn blijven liggen. We kunnen Heal My Soul beschouwen als een soort “lost album”.

In een gezamenlijke verklaring van Christie Healey en Roger Costa namens de Jeff Healy Estate wordt gezegd dat er veel tijd en energie is gestoken om een consistent album samen te stellen dat recht doet aan de veel te vroeg overleden gitaarvirtuoos: “…. With complete control we’ve laboured hard, tracking down recordings, identifying the right performances, restoring them to their proper stature and mixing and mastering them from the ground up. This has been a true labour of love for us from beginning to end and we’re absolutely thrilled to be able to finally share this significant release to the world”.

Heal My Soul bevat materiaal van Healey dat tot zijn beste en meest gepassioneerde werk gerekend kan worden. De openingstrack Daze of The Night had gemakkelijk op het debuut album See The Light kunnen staan vanwege de direct herkenbare stijl, dus het heerlijk snerpende gitaarspel waar deze virtuoos om bekend staat. Dat Healey niet vies is van experimenteren horen we in het voodoo-achtige Moodswing waar de bezwerende backing vocals een prominente rol spelen. Baby Blue is een pareltje, een pakkende soulachtige ballad die je gelijk meezingt. Daarna gaat het verder met I Misunderstood dat een Eighties-achtige sfeer ademt. Hier ligt het accent meer op de sferische gitaarakkoorden, maar ook is er een wat andere benadering van de gitaarsound te horen, minder bluesy en meer experimenteel. Deze track had het zeker niet slecht gedaan in de begindagen van MTV.

Please is een stevige bluesrocker zoals die moet zijn, prima intro, goede songstructuur, pakkend refreintje en een werkelijk exploderende gitaarsolo! Love In Her Eyes is een uptempo een countryachtige rockballad, eentje met hitpotentie en die in je hoofd blijft hangen. Dit geldt eigenlijk ook voor Kiss The Ground You Walk On. Het lijkt erop dat Healey ze zo uit zijn mouw schudde.

In het vette, maar stampende en van fuzzy gitaren doordrenkte diepe bluesrocknummer Temptation lijkt het er qua tempo weer wat rustiger aan toe te gaan, maar hier is de spanning werkelijk om te snijden. Deze wordt doorbroken door erupties van gierende gitaarsolo’s. Leuk is dat je de meester aan het eind onbedaarlijk hoort lachen.

All The Saints is een prachtige, gevoelige ballad alleen op akoestische gitaar en vormt een tegenhanger voor al het gitaargeweld dat we tot nu voorgeschoteld hebben gekregen.

Funky bluesrock is het stempel dat gedrukt kan worden op Put The Shoe On The Other Foot, maar dan wel eentje van een ongetemde rauwheid. De wha wha gitaarsolo scheurt werkelijk je speakers uit. Dat Healey het niet altijd even makkelijk heeft gehad is te horen in het swingende en waarschijnlijk autobiografische Under A Stone waarin hij onder andere zingt: “I got so much weight on my shoulder, dragging me down to my knees”. Verderop ook dat hij niet weet wat de toekomst zal brengen.

De laatste track It’s The Last Time houdt ook weer het midden tussen een ballad en een stevig bluesrocknummer. Je kunt wel stellen dat naast het uitermate herkenbare gitaarspel van Jeff zijn andere trademark het maken van uitstekende en pakkende rockballadachtige songs is.

Heal My Soul is een subliem album waar je Jeff Healey op zijn best hoort en waar je als luisteraar van het begin tot het einde geboeid naar blijft luisteren! Al zijn “trademarks” komen ruimschoots aan bod: virtuoos gitaarspel, uitstekende en gevarieerde songs, maar ook zijn zang is, ondanks zijn beperkte bereik, vol van levendigheid, soul en oprechtheid. Opvallend is de ontspannenheid en het gemak waarmee gespeeld wordt en ook de begeleiders staan hun mannetje.

Naar alle waarschijnlijkheid zal er niet veel meer “nieuw” werk meer van hem uitkomen, maar dit is in ieder geval een album dat er toe doet. 1. Daze Of The Night
 2. Moodswing
 3. Baby Blue
 4. I Misunderstood
 5. Please
 6. Love In Her Eyes
 7. Temptation
 8. Kiss The Ground You Walk On
 9. All The Saints
 10. Put The Shoe On The Other Foot
 11. Under A Stone
 12. It's The Last Time