×

Recensie

Roots

04 februari 2019

Black Bottle Riot

Fire

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht in eigen beheer

Fire Black Bottle Riot Roots 4 Black Bottle Riot – Fire Written in Music https://writteninmusic.com

Black Bottle Riot is al lang geen onbekende meer en heeft inmiddels zijn sporen al ruimschoots verdiend. Zo waren zij o.a. support-act voor ZZ Top, The Black Keys, Blackberry Smoke en Pearl Jam. Black Bottle Riot is dan ook een echte liveband en hun optredens kunnen het best omschreven worden als energiek, bezield, strak en ongepolijst.

Black Bottle Riot bestaat uit Simon Snel (zang en gitaar), Mike Sedee (gitaar), Jaap van den Berg (bas) en Mark Weerts (drums). Voor de opnames van dit vierde album zijn twee gastmuzikanten opgetrommeld: Sebastiaan Buitevelt (backingvocals) en Mike Roelofs (piano).

Het vierde album Fire bevat 9 gloednieuwe songs, stuk voor stuk prima composities met een duidelijke hoofdrol voor vette bluesy rock gitaarriffs, doorspekt met schitterende “Twin guitar” accenten à la Allman Brothers, Wishbone Ash en Lynyrd Skynyrd met daaronder een strakke ritmesectie. Je zou kunnen zeggen: “Keihard rocken, maar met diepgang”. Luister maar eens naar de tracks Medicine (met een knipoog naar The Red Hot Chili Peppers), Run Johnny, Hometown en On My Knees met aan het einde een prachtige gitaarexplosie. Maar er zijn ook ingetogener songs te vinden op dit album zoals de titeltrack, dat een bijna Americanasong is, Spirit Talker en het dromerige Riverflow.

Zoals te verwachten was bevat ook dit album weer heerlijk stevige Southern rockachtige songs, maar de band laat een interessante ontwikkeling horen die rootsier en melodieuzer is dan voorheen. Sterke songwriting en nieuwe ingrediënten maken het album Fire tot het meest veelzijdige tot nu toe. Complimenten ook voor de zang en background vocals. Mocht je willen weten waar de songs over gaan dan kun je de handgeschreven teksten teruglezen op de inlay van het album.

Black Bottle Riot wordt op dit moment beschouwd als “waarschijnlijk de beste Southern rockband van Europa” en dat maken ze weer helemaal waar met dit veelzijdige en uitermate geïnspireerd klinkende album. In een live situatie zullen de songs van het album Fire zeer zeker zorgen voor een in vuur en vlam staande zaal of festivalweide. Ga ze zien als ze bij jou in de buurt zijn!  1. Fire
  2. Lost In Time
  3. Spirit Talker
  4. Run Johnny
  5. Medicine
  6. Hometown
  7. Riverflow
  8. On My Knees
  9. Sea of Lies