×

Recensie

Roots

05 mei 2019

John Fairhurst

The Divided Kingdom

Geschreven door: Jack Smits

The Divided Kingdom John Fairhurst Roots 3.5 John Fairhurst – The Divided Kingdom Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse gitarist John Fairhurst is voorlopig nog een grote onbekende in onze lage landen. Begin van dit jaar deed Fairhurst samen met zijn vaste drummer en muzikale partner Toby Murray al een aantal optredens in Nederland en België ter promotie van zijn album The Divided Kingdom. Overigens heeft John Fairhurst wel bekendheid gekregen als akoestische Resonator gitarist, maar dat geluid is op dit album niet te horen.

The Divided Kingdom is het debuutalbum van John Fairhurst en Toby Murray. Rauwe, spijkerharde roots, maar af en toe ook bluesy songs. De invloeden die te horen zijn op  deze plaat zijn overduidelijk: Tom Waits, Rage Against The Machine, Led Zeppelin en Black Sabbath om maar eens wat te noemen.

De uit Londen afkomstige John Fairhurst heeft een overduidelijke maatschappijkritische boodschap die hij wil uitdragen. De titel van het album The Divided Kingdom is goed gekozen omdat het een protest is tegen de gevestigde orde, de politici en de ongezonde hebberige en egoïstische houding van veel mensen die niet alleen het Verenigd Koninkrijk verdeelt, maar een wereldwijd probleem is op dit moment. Fairhurst wil dit aan de kaak stellen: “Powerful statements require powerful music”.

Het album is tot stand gekomen samen met drummer Toby Murray die al zo’n zes jaar intensief met Fairhurst samenwerkt. “A true partnership”. Ze kennen elkaar door en door en het album is zeker ook een reflectie van hun persoonlijke en muzikale samenwerking die zich alleen maar verdiept. Er zijn 8 nieuwe keiharde songs gecomponeerd.

The Divided Kingdom is deels  opgenomen in de homestudio van Fairhurst en deels in de That Sound Studio. De uitdaging was om de sound die ze als duo voor ogen hadden vast te leggen, dus een muzikaal palet dat groots en meeslepend klinkt, maar vooral krachtig en gecontroleerd. Ook in een livesituatie moet dit bereikbaar zijn. De drumsound is uiteindelijk de motor van de band en in de studio is net zo lang geëxperimenteerd met microfoonopstellingen totdat het gewenste resultaat was bereikt. Hetzelfde gold voor de gitaarsound. Veel verschillende gitaarversterkers en effecten en ook gebruik van een variëteit van gitaren om de perfecte sound te bereiken.

Je moet wel een liefhebber zijn van deze rauwe, gruizige sound die veelal doordrenkt is met zware fuzzy gitaren en bonkende drums. Ook de grommende zang zit in hetzelfde geluidsspectrum waardoor de maatschappijkritische teksten helaas niet altijd goed genoeg uit de verf komen. Het album The Divided Kingdom is ambitieus, benieuwd of het een grote groep liefhebbers zal aanspreken….  1. The Divided Kingdom
  2. Blood & Fire
  3. Hungry Blues (Slight Return)
  4. Lies and a .45
  5. Fear
  6. Boss Man
  7. Going To See My Baby
  8. We Dance The Merry Dance