×

Recensie

Soul / Hiphop

04 september 2012

Jeanne And The Darlings/The Charmels

We're The Soul Girls!

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Stax

We're The Soul Girls! Jeanne And The Darlings/The Charmels Soul / Hiphop 3.5 Jeanne And The Darlings/The Charmels – We’re The Soul Girls! Written in Music https://writteninmusic.com

Op We’re The Soul Girls! zijn voor het eerst ALLE opnamen van Jeanne And The Darlings en The Charmels vastgelegd. Veel van deze nummers waren na het uitbrengen op single in de jaren zestig nog niet eerder opnieuw beschikbaar gesteld en zeven songs zijn zelfs nog nooit eerder verschenen.

Hoewel het werk van deze twee soul-groepen beperkt blijft tot een voetnoot in de grote Stax-en Memphis soul-historie, doet dit niets af aan de kwaliteit van de nummers. Die is namelijk gewoon uitstekend! Dat kan ook haast niet anders want het geweldige duo Isaac Hayes en David Porter, dat eerder successen boekte met materiaal voor Sam & Dave en Carla Thomas, schreef veel nummers voor beide groepen en met hun werk drukten zij een duidelijk stempel op hun soulvolle en bij vlagen funky sound.

Voordat Jeanne And The Darlings voor eigen succes mochten gaan, stonden de meiden vooral bekend als achtergrondzangeressen. Zij waren bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de backing vocals bij de Otis Redding-songs I’ve Got Dreams To Remember en I’ve Got To Go Back (And Watch That Little Girl Dance). The Charmels waren al eerder actief maar dan onder andere namen. Zij waren als The Tonettes de eerste vrouwenband op de Volt-tak van het Stax-label en na het uitblijven van succes van de eerste twee singles, kreeg de groep later nog een doorstart als Dixie Belles, voordat zij als The Charmels ook voor de derde keer geen hoge ogen kon gooien.

Het mogelijke succes van beide groepen werd ook in zekere zin ‘ geblokkeerd’ door het overlijden van Otis Redding en leden van The Bar-Kays tijdens een vliegtuigongeluk. Zowel Jeanne And The Darlings als The Charmels stonden op het punt van een eventuele doorbraak, maar na dit schokkende verlies voor de muziekindustrie richtte Stax zijn pijlen een aantal maanden op de catalogus van Otis Redding, waardoor de aandacht voor de damesgroepen verslapte en naar de achtergrond verdween.

Op deze puike verzameling treffen we 14 nummers van Jeanne And The Darlings aan en 15 van The Charmels. Het is prachtig ‘ voer’ voor de soul-verzamelaar want er staan weer een aantal heerlijke tracks tussen. Nummers van Jean And The Darlings die eruit springen zijn de eerste funky single How Can You Mistreat The One You Love, het ‘vervolg’ op Sam & Dave’s Soul Man, Soul Girl, het swingende Hang Me Now, It’s Unbelievable (How You Control My Soul), It’s time To Pay For The Fun (We’ve Had) en het indrukwekkende, nog niet eerder uitgebrachte Changes.

The Charmels doen van zich spreken met het ‘ protest/anti-oorlogs-lied’ Please Unle Sam (Send Back My Man), Loving Material, het mooie Sea Shell, de  mislukte cover van You’ve Lost That Loving Feeling, die de band uiteindelijk letterlijk zou opbreken, de Ella Fitzgerald-bewerking van A Tisket-A Tasket en het heerlijk funky Let’s Exchange Hearts, dat ruim 45 jaar op de planken is blijven liggen omdat de blazers-sectie nooit op kwam dagen.

Jeanne And The Darlings kreeg slechts twee korte verwijzingen naar de tekstschrijvers in het boek Soulsville USA -The Story of Stax Records van Rob Bowman en over The Charmels weld zelfs met geen woord gerept. Gelukkig laat deze verzameling overtuigend horen waarom beide bands wel degelijk de moeite van het vermelden (en beluisteren) waard zijn!

Tracklist We’re The Soul Girls!:

 1. How Can You Mistreat The One You Love
 2. That Man Of Mine
 3. Soul Girl
 4. What’s Gonna Happen To Me
 5. Hang Me Now
 6. What Will Later On Be Like
 7. It’s Unbelievable (How You Control My Soul)
 8. I Like What You’re Doing To Me
 9. It’s Time To Pay For The Fun (We’ve Had)
 10. Standing In The Need Of Your Love
 11. Singing About Love
 12. Let Them See In Me
 13. I’m In Love With You
 14. Changes
 15. Something Sweet About My Baby
 16. Please Uncle Sam (Send Back My Man)
 17. Loving Material
 18. I’ll Gladly Take You Back
 19. As Long As I’ve Got You
 20. Baby Come And Get It
 21. Sea Shell
 22. You’ve Lost That Loving Feeling
 23. Baby Hurry
 24. Someone Made You For Me
 25. Peace Maker
 26. Oo-Oh-A-A-A-H
 27. I’ve Done It Again
 28. Let’s Exchange Hearts
 29. A-Tisket, A Tasket


 1. How Can You Mistreat The One You Love
 2. That Man Of Mine
 3. Soul Girl
 4. What's Gonna Happen To Me
 5. Hang Me Now
 6. What Will Later On Be Like
 7. It's Unbelievable (How You Control My Soul)
 8. I Like What You're Doing To Me
 9. It's Time To Pay (For The Fun We've Had)
 10. Standing In The Need Of Your Love
 11. Singing About Love
 12. Let Them See In Me
 13. I'm In Love With You
 14. Changes
 15. Something Sweet About My Baby
 16. Please Uncle Sam (Send Back My Man)
 17. Loving Material
 18. I'll Gladly Take You Back
 19. As Long As I've Got You
 20. Baby Come And Get It
 21. Sea Shells
 22. You've Lost That Lovin' Feeling
 23. Baby Hurry
 24. Someone Made You For Me
 25. Peace Maker
 26. Oo-Oh A-A-A-H
 27. I've Done It Again
 28. Let's Exchange Hearts
 29. A-Tisket, A-Tasket