×

Jasmine Myra

Horizons

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Horizons Jasmine Myra Jazz 4.5 Jasmine Myra – Horizons Written in Music https://writteninmusic.com

Wederom een zeer verrassend en ijzersterk Brits jazzdebuut komt met Horizons, van de jonge saxofoniste Jasmine Myra. Afkomstig van de jazzopleiding in Leeds, de jazz-opleidingsplek in het Engelse noorden, klinkt haar debuut zo ambitieus en rijk als je ze maar heel weinig hoort.

Myra is gefascineerd door spiritual jazz, niet zo vreemd dus dat Manchester trompettist Matthew Halsall haar tekende voor zijn Gondwana Records en ook zelf de opnamen tot stand bracht en het album produceerde. Wat een weldaad om Myre’s composities in een zo rijke sound tot leven te horen komen. En haar saxspel is al net zo sterk.

Dat Myre een groot talent is was al op de Leeds Convervatoire overduidelijk. Ze zag zich al snel omringd met de meest getalenteerde van de opleiding die in Myre zowel een geweldige saxofoniste hoorden als een opvallend ambitieus componiste.

Horizons is, zonder twijfel ook door de hulp van Halsall, een album geworden waarop gewoonweg alles klopt. Spiritual jazz met een souljazz groove. De grootste rijkdom in klank wordt verzorgd door het strijktrio/kwartet (cello, viola, viool/violen) dat aan de band is toegevoegd, waarin contrabassist Gavin Barras, de trouwe Halsall muzikant, een voorname rol heeft.

Hij is het die, naast Halsall, George Hall (drums), Ben Haskins (gitaar), Jasper Green (keys) en Greg Burns (percussie) en Myra met zijn ervaring de juiste weg wijst in de prachtcomposities die Myra voor het album schreef. Composities die een warmte hebben die door Lizzie Elliot (cello), Elizabeth Lister (viola) en Isabella Baker en Lisa Natsuno (beiden viool) en ook Alice Roberts (harp) nog eens extra gevoed worden.

Horizons is zo’n jazzalbum dat juist door een relaxte sfeer voorzien van fraai swingende percussie en prachtige melodielijnen moeiteloos een plek naar je hart vindt. Er wordt echt door alle muzikanten prachtig gespeeld, waarbij gitarist Haskins, violiste Baker en saxofoniste Myra in hun solo’s steeds vol raak schieten. Subtiel, tegelijk avontuurlijk.

Horizons is een album dat alle aandacht verdient en Myra en haar band een prominente plek op elk wereldwijd jazzpodium zou moeten geven.  Horizons is hartveroverend en hartverwarmend mooi.  1. Prologue
  2. Horizons
  3. 1000 Miles
  4. Words Left Unspoken
  5. Morningtide
  6. Awakening
  7. The Promise
  8. New Beginnings