×

Recensie

World

02 september 2023

Jan Wouter Oostenrijk

Traveling East

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Mountain Records

Traveling East Jan Wouter Oostenrijk World 4 Jan Wouter Oostenrijk – Traveling East Written in Music https://writteninmusic.com

Traveling East, de titel van het album zegt het al. Met deze wonderlijk mooie muziek van gitarist Jan Wouter Oostenrijk reizen we muzikaal naar het Midden Oosten maar ook naar Noord-Afrika.

Zo wordt de erg goede swingende titeltrack sterk ondersteund door de Jordaanse percussionist Nasser Salameh die ook het zeer dansbare Dorbiha Ya Chibani mooi ondersteunt. Op dit eerste akoestische gitaaralbum van Jan Wouter Oostenrijk is het zeker genieten van zijn fraaie gitaarspel met vele Arabische kwarttonen die aan de Westerse toonladder zijn toegevoegd om de klassieke Arabische maqam melodielijnen te kunnen spelen.

Zoals in de openingstrack Taqsim in Maqam Bayat. Taqsim solo’s worden beschouwd als de hoogste vorm van improvisaties in de Arabische cultuur. Carry On is geïnspireerd door desert blues en dat komt uiteraard omdat Jan Wouter Oostenrijk vaak in de Sahara is geweest. Deze track wordt gekenmerkt door zeer diverse melodielijnen en is ook ritmisch gevarieerd. Heel relaxed en enigszins dromerig klinkt Displaced dat eigenlijk gaat over het je niet verbonden voelen met jezelf en jouw omgeving.

Het album sluit af met Nassem elena el Hawa, oorspronkelijk een lied van de Libanese zangeres Fairouz maar door Jan Wouter instrumentaal geïnterpreteerd met de sterk groovende percussie van Nasser Salameh als drijvende kracht. Zijn sprankelende gitaarspel klinkt ook hier weer heel mooi!

   1. Taqsim In Maqam Bayat
  2. Traveling East
  3. Carry On
  4. My Friend Samir
  5. Dorbiha Chibani
  6. Taqsim In Maqam Nahawand
  7. Displaced
  8. Nassem Elena El Hawa