×

Recensie

Soul / Hiphop

09 september 2013

James Govan – Wanted-The Fame

Wanted - The Fame Recordings

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Ace Records

Wanted - The Fame Recordings James Govan Soul / Hiphop 4 James Govan – Wanted-The Fame Recordings Written in Music https://writteninmusic.com

Wanted-The Fame Recordings is weer een heerlijke compilatie van het geweldige Ace label. Met zestien prachtige ‘ Southern’ soul tracks, waarvan 12 nog niet eerder uitgebracht, krijgen we een fraai overzicht van het werk en het talent van James Govan, een geweldige soulzanger die gedurende zijn carrière zowel Little Otis als The Prince Of Soul werd genoemd.

De in 1949 in Charleston, Mississippi geboren James Govan zong in de jaren zestig in Memphis in de vocale groep Vans, waar zijn uniek bariton stemgeluid werd opgemerkt door George Jackson, die hem voorstelde bij FAME om daar in Muscle Shoals nummers te gaan opnemen. Rick Hall, de succesvolle studio/label-eigenaar van FAME was continu op zoek naar nieuwe talenten uit de omgeving van Memphis. Hij zette in Memphis een kleine demo-studio op, die hij FAME noemde, waar iedere singer-songwriter kon opnemen. Rick luisterde dan naar de tapes en als hij de muziek goed genoeg vond dan bracht hij de talenten naar Muscle Shoals.

Tijdens de eerste opnamen in Memphis was Mickey Buckins, die daar de productionele scepter zwaaide, meteen onder de indruk van het stemgeluid van James, dat nog het meest in de buurt kwam van de de grondlegger van de Southern Soul, Otis Redding. Toen Otis eind 1967 overleed, zag Micky in James een waardige opvolger, waarna hij de opgenomen demo’s naar Rick bracht, die eveneens wel kansen zag om James in de markt te zetten.

In 1969 koos Rick voor Wanted: Lover (No Experience Necessary) als eerste single voor James. Het nummer was twee jaar eerder als B-kant van de Laura Lee hit Uptight, Good Man verschenen als Wanted maar Rick had het idee dat de song ook als A-kant zou kunnen slagen. Als B-kant van James’ eerste single werd gekozen een cover van de Hank Williams klassieker Jambalaya. Ondanks de potentie van de nummers bleef succes in de hitlijsten uit.

Rick wilde niet te snel opgeven en samen met Mick werd gekeken naar songs een tweede single. George Jackson schreef veel voor FAME en van twee nummers van zijn hand koos men voor You Get A Lot To Like. Het nummer belandde echter op de B-kant want voor de A-kant werd door Rick de voorkeur gegeven aan Beatles-cover Something, dat Mick al eerder had opgenomen met James. Helaas bracht ook deze tweede single, ondanks wat geringe ‘airplay’ niet het gehoopte succes, waardoor de officiële ‘output’ van James Govan voor FAME beperkt bleef tot twee singles.

Gelukkig zijn veel van de overige opnamen goed bewaard gebleven en nu, samen met de vier tracks van de singles, verzameld op deze prima compilatie. Met wee mooie covers van Bob Dylan (Just Like A Woman en I Shall Be Released), het door Arthur Crudop gescheven en door Elvis Presley groot gemaakte That’s Alright Mama en veel opnieuw opgenomen nummers uit de grote muzikale FAME-schatkist, waaronder de mooie Otis-cover You Left The Water Running, de George Jackson songs I Bit Off More Than I Can Chew en Oh Baby What You’re Doing To Me en Take Me Just As I Am (Solomon Burke, Arthur Conley, Spencer Wiggins) wordt een uitstekend beeld geschetst van de vocale kwaliteiten van James Govan, die ondanks de logische vergelijkingen met Otis Redding nooit echt de kans heeft gekregen om diezelfde status als soulzanger te realiseren. Wellicht geeft deze verzameling James alsnog de erkenning die hij destijds verdiende! 1. Wanted: Lover (No Experience Necessary)
 2. You Left The Water Running
 3. Take Me Just As I Am
 4. I Bit Off More Than I Can Chew
 5. Just Like A Woman
 6. Bye Bye Blackbird
 7. You Get A Lot To Like
 8. Your Love Lifted Me
 9. Oh Baby What You're Doing To Me
 10. I've Gone Too Far
 11. Something
 12. I Shall Be Released
 13. Way Over Yonder
 14. Stuck On Her
 15. Jambalaya
 16. That's Alright Mama