×

Recensie

Jazz

02 juni 2023

Jacob Young Trio

Eventually

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Eventually Jacob Young Jacob Young Trio Jazz 4 Jacob Young Trio – Eventually Written in Music https://writteninmusic.com

De Noorse gitarist Jacob Young is een van de belangrijke namen binnen de huidige jazz. Misschien nog steeds wat minder bekend, heeft hij zijn muzikale sporen ruimschoots verdiend in de nabijheid van jazzgrootheden als Nils Petter Molvaer, Arve Henriksen en Christian Wallenrod.

Daarnaast heeft/had hij ook zijn eigen voorname Jacob Young Group, met daarin Vidar Johansen (sax en klarinet), Mats Eilertsen (bas) en de legendarische  Jon Christensen (drums), die twee jaar geleden op 76-jarige leeftijd overleed. Hij maakte met het ijzersterke album Forever Young, een samenwerking met het Marcin Wasilewski Trio (en Trygve Seim), ook wereldwijd indruk.

Voor zijn nieuwe album Eventually koos hij voor een kleinere triobezetting met Eilertsen op bas en nu, door het overlijden van Christensen die voorheen altijd op drums in zijn trio speelde, Audun Kleive op drums. Het is een fijn trio dat op het nieuwe album te horen is en waarbij een zelfverzekerd spelende Kleive zich terecht, met de grote klasse van Young en Eilertsen, als een vis in het water lijkt te voelen.

Eventually laat een trio in topvorm horen. Eilertsen en Kleive brengen dan weer een coole groove waar Young weergaloos zijn magnifieke gitaarspel overheen legt dan weer zoeken de drie muzikanten binnen een ingetogen sfeer naar precies de juiste tonen. Het markante gitaarspel van Young is onvervormd, puur, avontuurlijk en rijk in klank en kleur.

De composities op het album werden allen door Young geschreven en hij houdt het op compacte versies (de langste, de titeltrack waarmee het album opent, klokt ruim 6 minuten) in een flink gevarieerde set, waardoor alles wat er in deze muzikanten en in de chemie met elkaar zit er moeiteloos uitrolt.

Eventually is een heerlijk los klinkend album waarop de muzikanten met veel plezier en klasse de composities van Young naar de sterkst mogelijke versies spelen. Wederom, zoals we ECM kennen, helder en direct aan de tapes toevertrouwd. Typisch zo’n fijn warm klinkend dan weer uitdagend uitpakkend album dat je onverwacht veel draait.  1. Eventually
  2. I Told You In October
  3. Moon Over Meno
  4. One For Louis
  5. Schönstedtstraße
  6. Northbound
  7. The Dog Ate My Homework
  8. The Meaning Of Joy
  9. Inside