×

Recensie

Jazz

01 juli 2014

Jacob Young

Forever Young

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Forever Young Jacob Young Jazz 4.5 Jacob Young – Forever Young Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Noorse gitarist Jacob Young een zeer groot talent heeft maakte hij volstrekt duidelijk met zijn laatste, op ECM, verschenen albums Evening Falls (2004) en Sideways (2008). Met in zijn band onder meer de jonge Mathias Eick op trompet en de ‘oude’ Jon Christensen op drums had hij een geweldige band bij elkaar. Een band ook die hem stuwde om zijn briljante gitaarspel tot grote hoogte te tillen.

Met Forever Young heeft hij voor een heel andere groep muzikanten gekozen. Naast vriend en saxofonist/klarinettist Trygve Seim, waar Young voor zijn ECM-periode al albums mee opnam, heeft hij het complete Marcin Wasilewski Trio bereid gevonden mee te spelen. Waar Young nog nooit met het trio speelde was Seim al wel samen met Wasilewski en MWT trio bassist Slawomir Kurkiewicz te horen op het onvolprezen Manu Katché album Playground (2007) en speelden ze gezamenlijk in Katché’s live band.

Het spelen met het Marcin Wasilewski Trio, dat al zo’n 20 jaar bij elkaar zijn en elkaar immer geniaal aanvullen, brengt wederom het allerbeste in het spel van Young boven. Zijn rijke gitaarspel, onderhand ver weg van zijn leermeesters Jim Hall en John Abercrombie, heeft een altijd wat donkere ondertoon en is met melancholie verweven. Zijn spel op composities als Bounce en We Were Dancing is ronduit virtuoos, zowel uitdagend als warm.

Met composities als I Lost My Heart To You, dat een bijna Braziliaanse sfeer heeft, het wel heel erg mooie Therese, het ijzersterke Time Changes en de prachtige albumafsluiter My Brother brengt het vijftal muzikanten het beste in elkaar naar boven. Duidelijk is dat over de ijzersterke ritmetandem Kurkiewicz/Miskiewicz de combinatie Young, Seim en Wasilewski een absoluut godsgeschenk is. Hoewel alledrie een zeer eigen klankkleur hebben sluiten ze op Forever Young naadloos op elkaar aan.  1. I Lost My Heart to You
  2. Therese's Gate
  3. Bounce
  4. We Were Dancing
  5. Sofia's Dance
  6. Comeback Girl
  7. 1970
  8. Beauty
  9. Time Changes
  10. My Brother