×

Recensie

Pop

01 oktober 2012

INXS

Kick (25th Anniversary Deluxe Edition)

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Universal

Kick (25th Anniversary Deluxe Edition) INXS Pop 4.5 INXS – Kick (25th Anniversary Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Het staat buiten kijf dat 1987 een buitengewoon muziekjaar was, waarin een enorme berg aan klassieke albums werd uitgebracht. Van Michael Jackson’s Bad tot Guns ’n Roses’ Appetite For Destruction en van Prince’ Sign ‘O’ The Times tot U2’s The Joshua Tree. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Ontegenzeggelijk was er één release dat jaar die de uitvoerende band door de stratosfeer schoot en in één klap een stadionvuller maakte. Dat was Kick van INXS.

Op het moment van uitkomen, was INXS al ruim een decennium aan de weg aan het timmeren. Eerst als The Farriss Brothers en sinds 1 september 1979 als INXS. Door immens veel (en goed) live te spelen, speelt de band zichzelf langzaam maar zeker in de kijker. Bovenal in thuisland Australië, maar als daar de boel eenmaal stat is de rest van de wereld aan de beurt. INXS crosst non-stop dwars door Australië, Azië, Amerika en Europa, terwijl albums als The Swing en Listen Like Thieves de band langzaam maar zeker bij een groot publiek bekend maken. In 1985 is INXS in eigen land al een megaband, die het Oz For Africa concert in Sydney mag afsluiten. Dit concert is de Australische evenknie van Live Aid en zodoende wordt een deel van INXS’ optreden de wereld over gestraald en komt de band voor het eerst miljarden huiskamers binnen.

Het blijkt een opwarmertje voor wat komen gaat, want in 1987 verrast INXS vriend en vijand met het inmiddels klassieke album Kick, waar werkelijk gene enkel slecht nummer op staat. Van Mystify tot Need You Tonight en van New Sensation tot Never Tear Us Apart, elke track die als single wordt uitgebracht wordt een grote hit. En de nummers die niet worden uitgebracht zouden dat in potentie ook kunnen zijn. Het album krijgt de hele wereld in één klap op de knieën. INXS is van ‘de grootste band van Australië’ heel even ‘de grootste band ter wereld’ geworden. Wie 25 jaar later naar Kick luistert, snapt direct waarom. Het album is amper door de tijd ingehaald en nog immer opzwepend, emotioneel en urgent. De snijdende gitaarriff van Need You Tonight is anno 2012 nog net zo fris als ‘ie in 1987 was. Opener Guns In The Sky klinkt nog steeds als een stevig kanonsalvo, Mediate is een nummer dat zijn tijd ver vooruit was. Andere rockbands zouden pas een jaar of vier à jaar later met een dergelijk geluid gaan experimenteren. En waar de liedjes van die andere bands inmiddels alweer gedateerd klinken, is Mediate nog immer bezwerend.

Prijsnummer op Kick is en blijft natuurlijk de ballad Never Tear Us Apart. In 2010 nam INXS een nieuwe versie op met zanger Ben Harper, die stelde: “Ik voel me alsof ik Otis Redding cover. Want Never Tear Us Apart is wellicht het beste soulnummer aller tijden.” Het grappige is dat uit deze 25th Anniversary Edition van Kick blijkt dat het nummer ooit ook daadwerkelijk als soulnummer is bedoeld. De soulversie van het nummer opent namelijk de tweede schijf die vol staat met een dertiental demoversies, b-kantjes, live-versies en remixen die allen een veel breder perspectief geven aan het originele album. Goed om hierbij te melden is dat Kick vanwege de 25ste verjaardag uitkomt als dubbel-cd (die hier gerecenseerd wordt) en als deluxe box met daarin een drietal cd’s en een dvd. De bonustracks die op de boxset staan geven een veel completer beeld van hoe INXS er anno 1987 voor stond en die set bevat ook meteen alle remixen en b-kantjes uit die periode. Voor de 2CD uitvoering is een selectie gemaakt. Deze dertien nummers zijn een meer dan prima samenvatting van de in totaal twintig tracks op die meer prijzige uitvoering. Het genoemde tweede schijfje geeft de heruitgave van dit klassieke album dusdanig veel meerwaarde dat je ‘m vanwege de afwisseling ten alle tijden zal verkiezen boven de originele release. Maar het is en blijft uiteindelijk toch die eerste cd met zijn twaalf ‘all killer no filler’ tracks die de meeste indruk blijft maken. Zelfs 25 jaar na de originele release.

Tracklisting Kick:

Disc1:

 1. Guns In The Sky
 2. New Sensation
 3. Devil Inside
 4. Need You Tonight
 5. Mediate
 6. The Loved One
 7. Wildlife
 8. Never Tear Us Apart
 9. Mystify
 10. Kick
 11. Calling All Nations
 12. Tiny Daggers

Disc2:

 1. Never Tear Us Apart – soul version
 2. Move On – guitar version
 3. I’m Coming (Home)
 4. On the Rocks
 5. Mystify – Chicago demo
 6. Jesus Was A Man – demo
 7. The Trap – demo
 8. Never Tear Us Apart – live from America
 9. Do Wot You Do
 10. Guns In The Sky – kick ass remix
 11. New Sensation – Nick 7”
 12. Different World – 7”
 13. Calling All Nations – kids on bridges remix


 1. Never Tear Us Apart [Soul Version]
 2. Move On [Guitar Version]
 3. I'm Coming (Home)
 4. On The Rocks
 5. Mystify [Chicago Demo]
 6. Jesus Was A Man [Demo / Outtakes]
 7. The Trap [Demo]
 8. Never Tear Us Apart [Live]
 9. Do Wot You Do
 10. Guns In The Sky (Kick Ass Remix)
 11. New Sensation [Nick 7'' Version]
 12. Different World [7'' Version]
 13. Calling All Nations (Kids On Bridges Remix)