×

Recensie

Rock

10 september 2021

Imagine Dragons

Mercury Act 1

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Interscope

Mercury Act 1 Imagine Dragons Rock 3.5 Imagine Dragons – Mercury Act 1 Written in Music https://writteninmusic.com

Als het bestaan in zo’n neerwaartse spiraal terecht komt, en er geen uitweg bestaat om hieruit overeind te krabbelen, wens je iemand een vredig verlossend einde van het lijden toe. Can I wish on a star for another life?. De eeuwige rust als je de oneerlijke strijd tegen kanker of een drugsverslaving verliest. Dit is een bepalende factor in My Life van Imagine Dragons zanger Dan Reynolds, die bij zijn aan kanker overleden schoonzus en weggevallen vrienden die dan wel bewust of onbewust een overdosis nemen stil staat. Het is dan ook niet van belang of de op tafel uitgestalde pillen in het openingsnummer tot de chemokuren of de drugsconsumptie te herleiden zijn, het gaat meer om het trieste ongemakkelijke gevoel wat de uit het leven gegrepen song oproept.

Dan Reynolds geeft zijn ziel bloot, en bewijst nogmaals dat hij een goede tekstschrijver is, die het aandurft om zijn persoonlijke shit in zijn verhalen te vermelden. Een groot voorrecht, waarmee hij fans zeker steun betuigt. Toch is Mercury Act 1, de vijfde Imagine Dragons studieplaat een moeilijk te plaatsen geheel, en dat ligt vooral door de ongemakkelijke keuzes van de producers. Imagine Dragons duikt net met wat te veel verschillende namen de studio in. De meest opvallendste is Rick Rubin, die in het verleden als ceremonie meester optreedt om het huwelijk tussen metal en hiphop te leiden, en vervolgens voor een fragiele oude Johnny Cash zijn muzikale testament uitschrijft. Haaks daar tegenover staan Jesse Shatkin en oudgedienden Brandon Darner en Joel Little die zich meer met commerciële acts bezig houden.

De invloed van Joel Little is zeer sterk merkbaar. Door zijn recente werk met singer-songwriters als Lorde, Taylor Swift en Ellie Goulding hoor je een soortgelijke opbouw van structuur terug. Het zijn veelal popliedjes, waarbij de melodielijnen vrouwelijk aandoen, en bij een zangeres een betere uitwerking hebben. Door Dan Reynolds veelzijdige vocale krachtpatserij kan hij in principe alles aan, en komt hij er goed mee weg. Geladen schreeuwerige emo, hoge softpop uithalen, en hier en daar een geïmproviseerde rap-line, het mooie aan een kneedbare artiest. Het publiek zal het zeker allemaal omarmen. Imagine Dragons is megagroot en ook de speelse Follow You hitsingle heeft dat catchy melodietje waardoor deze zich tot een mee neuriënde oorwurm ontwikkelt. Een stuk gedurfder en interessanter is het tevens op de plaat terecht gekomen B-kantje Cutthroat, met het van Talk Talks gesampled (of geleende) Life What’s You Make It pianospel.

De band verkeert in tweestrijd. De teksten zijn uitermate volwassen en vragen om een intiemere kale benadering. Imagine Dragons is aan deze volgende stap toe, maar lopen hiermee wel het risico om een groot gedeelte van hun stadionpubliek te verliezen. Om het onsamenhangende Mercury Act 1 gevoel te vermijden is het slimmer om je tot een enkele producer te beperken, en samen verwachtingen en ideeën op papier te zetten. Op Mercury Act 1 staan geen slechte songs, maar er valt nog zoveel meer winst uit de uitwerking te behalen. Nu komt de vervagende wereld angst, de afgebakende geïsoleerde eenzaamheid en het persoonlijke leed onvoldoende tot zijn recht. Het inspirerende zelfmedelijden zit nog in een afgesloten cocon gevangen, break down the wall! 1. My Life
 2. Lonely
 3. Wrecked
 4. Monday
 5. #1
 6. Easy Come Easy Go
 7. Giants
 8. It's Ok
 9. Dull Knives
 10. Follow You
 11. Cutthroat
 12. No Time for Toxic People
 13. One Day