×

Recensie

Roots

20 juni 2014

Hat Fitz and Cara Robinson

Do Tell

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Manhaton Records

Do Tell Hat Fitz and Cara Robinson Roots 4 Hat Fitz and Cara Robinson – Do Tell Written in Music https://writteninmusic.com

Af en toe word je op het verkeerde been gezet en dat was bij het duo hat Fitzand Cara Robinson ook het geval. Op tijd en stond landen er Americana-cd-tjes op mijn deurmat en klinkt er even later naar het Amerikaanse platteland klinkende kwaliteitsmuziek uit de boxen. Even googlen leerde me echter dat het hier om een gereputeerde Australische blues- en folkmuzikant en een talentvolle Ierse zangeres gaat. Do Tell is alweer hun derde album.

Cara Robinson (zang, drums, wasbord, percussie, tin whistle) ) toerde als achtergrondzangeres bij Jamiroquay en Corinne Bailey Rae. Zij en de zwaar bebaarde Australische woesteling Hat Fitz (zang, gitaren) ontmoetten elkaar tijdens het Castlebar Blues Festival in Ierland en werden een koppel, zowel professioneel als privé. Fitz had voordien naam gemaakt als multi-instrumentalist (gitaar, banjo, slide-gitaar) en werkte samen met wijlen Bob Brozman en Chris Whitley.

De afgelopen jaren werden Fitz en Robinson genomineerd voor meerdere prestigieuze muziekprijzen. Fitz is gezegend met een zware, rauwe stem, maar Robinson doet daar met haar soulvolle en lyrische stem niet voor onder. Op Do Tell worden ze begeleid door Jeff Lang (basgitaar), Alison Ferrier (achtergrondvocalen), Anita Quayle (cello) en Jason Bunn (viool en fiddle). Live spelen ze veelal als duo, waarbij Fitz woest op de maat mee stampt. De verhalende liedjes zijn sterk, levendig en swingen als een tierelier. Titelnummer Do Tell gaat over de bijzondere relatie tussen Fitz en zijn trouwe koelkast, waarin hij zijn bier bewaart. Het uit 1963 stammende apparaat (steek die in je zak, fabrikanten van modern witgoed!) is van onder tot boven bedekt met graffiti en wordt bijeen gehouden met kunst- en vliegwerk. Maar nog steeds houdt het ding zijn bier ijskoud.

Wie houdt van (country-)blues, Ierse en Amerikaanse folk, slide-gitaar, gospel en bijvoorbeeld Little Feat, Ry Cooder, Derek Trucks en Susan Tedeschi zal zich aan dit mooie album geen buil vallen. Ik ga dit album deze zomer nog vaak draaien, dat weet ik nu al zeker. Fitz en Robinson hebben dit voorjaar getoerd in Nederland en België en wie weet komen ze binnenkort weer eens langs.  1. Friday Night
  2. Stray Hat
  3. Gotta Love
  4. Do Tell
  5. Long Dark Cloud
  6. Excuse Me
  7. 99,9
  8. Sister Sister
  9. Shakedown
  10. Coming Home