×

Recensie

Alternative

22 januari 2018

Half Japanese

Why Not?

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Fire

Why Not? Half Japanese Alternative 3.5 Half Japanese – Why Not? Written in Music https://writteninmusic.com

Alweer een nieuw album van Half Japanese, de act die al jaren bekend staat om zijn haast kinderlijke lo-fi rammelpunk met soms meer en soms minder vleugjes pop. Het was vorig jaar dat er precies in januari ook al een album van Jad Fair en zijn ondersteuningsband op de mat viel. Veel is er dan ook niet veranderd in de aanpak. Weer word er gezongen over verschillende griezelige monsters, de liefde en positief  in het leven staan. Dat zal ook nooit veranderen en dat willen we ook niet. Maar hoe houdt hij het telkens zo fris en verrassend?

Naja, die frisheid is er na jaren ene beetje af, maar aangezien Half Japanese nog steeds een uniek en uit duizenden herkenbaar geluid heeft maakt dat voor de liefhebber niet uit. De blazers, cello en orgel zijn weer terug op dit album. Aangevuld wordt het met ene vrolijke noot van regelmatig opduikende xylofoon, strakke drums en bongo’s. Dit album zit dan ook ritmisch heel sterk in elkaar. Toch is de gefreaktheid van het vorige album ingeruild voor meer open klinkende popliedjes. Geen doordringbare gitaarherrie, maar een zeer vrolijke sfeer. Alles komt al feestelijk bij elkaar in Amazing, waar blazers, orgel en xylofoon domineren.  Nog speelser en eer lichtvoetig klinkt Why’d They Do It?, waar een kinderlijke combinatie van xylofoon en fluit de hoofdrol opeist. Enkel liefdesliedje Falling overdrijft het een beetje door fluitende vogels, cello, piano en bongo’s op een hoop te gooien om vervolgens een wel heel gezapige mix te brouwen.

De focus op meer open popliedjes betekent in dit geval ook dat Jad Fair zijn zanger beter te verstaan is dan ooit. Daar moet je een beetje tegen kunnen, want we begrijpen het best dat veel luisteraars blij waren dat zijn vocalen vaak wegvielen in de kakofonie van gefreakte gitaren. Toch is het in dit geval een verademing, want de positieve houding die van dit album afstraalt in combinatie met de bizarre creativiteit was anders te veel ondergesneeuwd. “Surround yourself with happiness…and why not?”, is de mantra-achtige conclusie in het titelnummer. Maar niet al zijn vraag-antwoord spelletjes zijn zo logisch. Zo zingt hij in A Word to the Wise, “What’s the deal, what’s the plan? Living in a frying pan.” In het monotone rockliedje Face word uiteraard ook zijn liefde voor horror weer behandeld in het verhaal over “The face of the screaming werewolf”.

Zo horen we op dit album niet echt een nieuw geluid, maar is het dit keer wel een lekker rammelende popplaat geworden met veel positieve energie. Bovendien is Jad Fair goed verstaanbaar, wat de humoristische lyrics ten goede komt. Het is dan ook een goede “instapper” geworden voor hebn die de gekheid van Half Japanese willen ervaren, maar liever niet worden geconfronteerd met de gefreakte lo-fi punk van vroeger. Wederom een leuke album, zoals eigenlijk meestal wel het geval is. 1. The Future Is Ours
 2. The Face
 3. Why Not?
 4. Amazing
 5. Demons of Doom
 6. A Word to the Wise
 7. Bring on the Night
 8. Zombie Island Massacre
 9. Better Days
 10. Spaceship to Mars
 11. Why'd They Do It?
 12. Magic
 13. Falling