×

Recensie

Klassiek

14 september 2012

Guillaume Lekeu – Trio

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: ATMA Classique

Klassiek 4 Guillaume Lekeu – Trio Hochelaga Written in Music https://writteninmusic.com

De Belgische componist Guillaume Lekeu schittert door afwezigheid op de pagina’s van de muziekgeschiedenis en de concertprogramma’s. Dit komt waarschijnlijk door zijn relatief korte bestaan op deze aarde. Op 24-jarige leeftijd overleed hij aan buiktyfus. Ook was de componist nogal een laatbloeier, waardoor zijn  muzikale carrière slechts zes jaar geduurd heeft. In die periode heeft hij toch een aantal bijzondere werken gecomponeerd, waaronder het trio en kwartet op deze CD.

Guillaume Lekeu was in 1888 naar Parijs gegaan om les te krijgen van Cesar Franck en beïnvloed te worden door Vincent d’Indy. Zijn trio bevat vooral duidelijke invloeden van beide componisten, maar ook een duidelijk eigen geluid. Het werk opent donker en dramatisch, wat gaandeweg omslaat in een levendige en gedreven stijl. Het tweede deel ademt een berustende acceptatie uit, terwijl het daaropvolgende gedeelte gejaagd en onrustig overkomt. Het laatste deel vat de stijlen samen tot een bewogen einde. Over het algemeen laat Guillaume Lekeu in dit werkt een sterk cyclische componeerstijl zien, die we herkennen van kamerwerken van Franck zelf. Het kwartet bestaat uit twee delen, maar laat dezelfde chromatische harmonieën horen. Hier is het compositorisch palet echter veel uitgebreider en het eigen geluid persoonlijker dan in het Trio. Er is meer ritmische flexibiliteit, waardoor het stuk als geheel interessanter klinkt. Het cyclische karakter wordt losgelaten en een ongebonden componeervorm zorgt voor meer vrijheid.

Trio Hochelaga bestaat uit violiste Anne Robert, cellist Paul Marleyn en pianist Stéphane Lemelin. Het trio is in 2000 opgericht en heeft zich een positie binnen de Canadese klassieke scene weten te verwerven als één van de belangrijkste ensembles. Onder initiatief van Stéphane Lemelin is bij het label ATMA Classique een serie opgezet om zeldzame Franse muziek uit de periode 1890-1939 meer aandacht te geven. Altvioliste Teng Li versterkt het ensemble op deze CD voor de opname van het kwartet.

Tracklisting:
Trio Avec Piano

  1. Lent – Allegro
  2. Très Lent
  3. Très Animé
  4. Lent

Quator Pour Piano Et Cordes

  1. Dans Un Emportement Douloureux Et Très Animé
  2. Lent Et Passionné