×

Recensie

Alternative

05 november 2021

Guided by Voices

It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them!

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: GBV Inc Records

It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them! Guided by Voices Alternative 4 Guided by Voices – It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them! Written in Music https://writteninmusic.com

Net als je denkt dat Robert Pollard een definitieve doorstart met Cub Scout Bowling Pins maakt, komt dan toch de langverwachte opvolger van het eerder dit jaar verschenen Earth Man Blues uit. Het is onderhand de gewoonte dat er elk jaar minimaal drie lo-fi albums van zijn hand uitkomen, en ook het al eerder aangekondigde It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them! met wijdbeense rock and roll hoes maakt de nodige indruk. Kwaliteitsvervaging? Daar hebben ze hier nog nooit van gehoord, al hebben we onderhand wel met een Guided By Voices inflatie te maken. Jammer eigenlijk, want ook deze powerpop plaat is mij net zo dierbaar als het eerdere werk.

Ondertussen duikt Robert Pollard alweer vijf jaar lang met dezelfde groep rasmuzikanten de studio in, en heeft hij in deze samenstelling zo’n 13 albums afgeleverd waar menige band jaloers op is. Robert Pollard heeft inclusief zichzelf, oudgediende Doug Gillard en redelijk vers bloed Bobby Bare Jr., drie totaal verschillende meesterlijke gitaristen in het gezelschap. Aangevuld met nieuwkomer Mark Shue op bas en de al eerder actieve drummer Kevin March duiken we de rockgeschiedenis in. Vernieuwend is het nergens, maar wat zijn het weer 15 heerlijke rockdeuntjes. Het is maar een topje van de ijsberg als we alle frontman projecten bij elkaar optellen, maar laten we het voor het gemak maar op de 34e Guided By Voices plaat houden.

Spanish Coin mengt inspirerende The Doors psychedelica met de zigeuner folk oerkracht van Love. Er wordt naar de Breaking Bad drugsconnecties gelinkt, en de grensmuur die het afstervende Mexico van de Verenigde Staten amputeert. Een naar de huidige tijd getrokken spaghettiwestern filmscenario in de lijn van de dramatische Sergio Leone klassieker Once Upon a Time in the West. De treurnis van de mariachi-trompetten staat gelijk aan het weggejaagde volk, welke als rondreizende nomaden verplicht telkens weer datzelfde rondje doorlopen. Een dieptrieste erfenis die Donald Trump de inwoners daar willen schenken. Het anarchistische licht opruiende People Need Holes is een publieke uitnodiging om deze belofte te breken. Op maatschappelijk vlak zit het dus weer helemaal goed bij Robert Pollard die de eenvoud van zijn teksten voor maximaal eindresultaat misbruikt.

Deze indrukwekkende opener wordt door het stevige High in the Rain opgevolgd. Een stortvloed aan noise vaagt de overwinnaarsmentaliteit van de track weg. Een hoog staaltje aan klassieke jaren negentig Guided By Voices rock met georkestreerde strijkers die nergens gedateerd aanvoelen. Het donkere Dance of Gurus Seattle geluid wordt door verfrissende honky-tonk koebel ritmes onderbroken. Die afwisseling tussen afstotende ruwheid en innemende vitaliteit staat tevens in het grauw twinkelende Flying Without a License centraal. Bevindt zich daarin dan die kracht van Guided By Voices? Er gebeurt altijd iets magisch als de uit Ohio afkomstige indierockers tegenstrijdige stijlen met elkander inmengen. Bij vrijwel elke andere band ontstaat er dan een diepzwart geluid, terwijl Robart Pollard juist een lilapaars Paisley Underground kleurenpalet creëert.

Het trippende hypnotiserende Psycho House, de grillige Maintenance Man of the Haunted House spookstadsong, de dronken waanzin van Razor Bug, en het rammelende ketting rock einde van Chain Gang Island zijn horrorliedjes, die net genoeg aan de eigen verbeelding overlaten. Die typische old school Guided By Voices beleving wordt door het uptempo I Share a Rhythm, het luie Cherub and the Great Child Actor, de springstok luchtigheid van My (Limited) Engagement en de stevige collegerock van Black and White Eyes in a Prism herhaald, terwijl het ritmische I Wanna Monkey in dromerige Sonic Youth Daydream Nation nostalgie verzuipt.

It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them! is een vrij ernstige plaat, de humor is subtiel in de krakende The Bell Gets Out of the Way ruis aanwezig, afgewisseld met een Burt Bacharach blazersarrangement. Ik probeer Guided By Voices op saaiheid en automatische pilootnummers te betrappen, maar moet concluderen dat de verveling nog steeds niet toeslaat. Wat een lekkere plaat weer! Kunnen ze zichzelf na al die jaren nog overtreffen? Nee, dat niet, maar ze evenaren hiermee wel Earth Man Blues. 1. Spanish Coin
 2. High in the Rain
 3. Dance of Gurus
 4. Flying Without a License
 5. Psycho House
 6. Maintenance Man of the Haunted House
 7. I Share a Rhythm
 8. Razor Bug
 9. I Wanna Monkey
 10. Cherub and the Great Child Actor
 11. Black and White Eyes in a Prism
 12. People Need Holes
 13. The Bell Gets Out of the Way
 14. Chain Gang Island
 15. My (Limited) Engagement