×

Recensie

Pop

24 september 2013

Goldfrapp

Tales Of Us

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mute

Tales Of Us Goldfrapp Pop 4.5 Goldfrapp – Tales Of Us Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe indrukwekkend popmuziek kan zijn bewijst Goldfrapp op hun nieuwe album Tales Of Us. Bizar hoe het Britse duo Alison Goldfrapp en Will Gregory nog steeds met elk album geweldige muzikale groei laat horen.

Er zijn maar weinig duo’s die een zo hoge standaard in het maken van muziek halen als Goldfrapp en Gregory. Daarnaast heeft elk album dat het duo maakt een unieke kleur en sfeer. Of dat nu meer electronic is zoals hun vorige album Head First (2010) of zo folky als Seventh Tree (2008) of de briljante electronic meets folk van debuut Felt Mountain (2000) waarmee ze gelijk de toon wisten te zetten.

Vergeleken met Head First is het filmische en rijk gearrangeerde Tales Of Us wederom een grote stap de andere kant op. Veelal opgezet vanuit de akoestische gitaar worden de prachtige verhalende teksten voorzien van sfeervolle, dan weer heerlijk dik aangezette strijkers. De fraaie arrangementen werden door Will Gregory geschreven. Goldfrapp zingt op Tales Of Us mooier en intenser dan ooit.

Albumopener Jo zet de toon voor een wonderbaarlijk mooi album dat wellicht als de mooiste van het Britse duo gezien mag worden. De rijke strijkpartijen geven de prachtstem van Goldfrapp een fraaie diepte. Het zo mooi sobere opgezette Annabel, met fraai ingepaste strijkers, is zelfs nog mooier. Drew sluit daar dan weer naadloos op aan. De heerlijk opbouwende, met prachtige herfstachtige, melancholieke, strijkers voorziene song laat Goldfrapp in wellicht allergrootste vorm horen.

En ook Ulla en Alvar zijn prachtige songs waar de akoestische gitaar en Goldfrapp’s ingehouden stem de basis vormen en de strijkers de weelderige sfeerelementen zijn. Het geweldige Thea breekt vervolgens de dansvloer open met rake beats, diepe bassen en strijkers zodat er een soort van film noire soundscape sfeer ontstaat. Wat een geweldige track ook weer!

Met het wonderschone Simone, een van de allermooiste songs die Goldfrapp ooit opnam en Stranger, ook al zo prachtig, wordt het tempo weer getemperd. Met het door Goldfrapp bijna fluisterend gezongen Laurel en het rijke gearrangeerde Clay wordt Tales Of Us indrukwekkend afgesloten.

Tales Of Us is niet alleen een van de nieuwe hoogtepunten in het oeuvre van Goldfrapp maar zeker een van de meest spannende en allerbeste albums van dit jaar. Een album om maar geen genoeg van te krijgen.  1. Jo
  2. Annabel
  3. Drew
  4. Ulla
  5. Alvar
  6. Thea
  7. Simone
  8. Stranger
  9. Laurel
  10. Clay