×

Recensie

Jazz

03 februari 2016

Positie 6 Jaarlijst 2016

GoGo Penguin

Man Made Object

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

Man Made Object Gogo Penguin Jazz 4.5 GoGo Penguin – Man Made Object Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de druk er behoorlijk op staat voor het uit Manchester afkomstige trio GoGo Penguin mag duidelijk zijn. Als jong trio na twee albums op het kleine Gondwana Records getekend worden door het grote Blue Note, waarmee het nieuwe album en de band ineens wereldwijd heel goed zichtbaar zal zijn, is nogal een verandering. Met Man Made Object, hun debuut voor Blue Note, laten ze echter horen wederom een enorme groeispurt gemaakt te hebben. In het schrijven van memorabele composities maar zeker ook als instrumentalisten.

Dat GoGo Penguin een trio is om flink in de gaten houden was al vanaf het begin duidelijk. Op hun debuut Fanfares werd de sound van de band gelijk gedefinieerd. De verrassende ritmestructuren van werelddrummer Rob Turner, immer verpakt met elementen uit de electronic, en de pakkende melodieën die Chris Illingworth in superaanstekelijk spel uit zijn piano wist te halen, klonken echt fris en nieuw. Met de komst van de heerlijk inventieve, diep groovende, nieuwe bassist Nick Blacka werd GoGo Penguin een trio van wereldklasse. Hun tweede album V2.0 bleek een absolute voltreffer met meer dan overtuigende composities die door ons, meer dan terecht, werd uitgeroepen tot album van het jaar.

Met Man Made Object wordt de groei van de band groots voortgezet. Ongelooflijk hoe de band zich na de verandering van het grote vriendenlabel Gondwana (van trompettist Matthew Halsall, die tevens hun eerste twee albums produceerde) naar Blue Note wederom opnieuw muzikaal heeft uitgevonden. De GoGo Penguinsound is met Man Made Object nu echt in een eigen idioom beland. Geen band klinkt als GoGo Penguin. Dat was al zo maar is nu wel heel prominent hoorbaar.

Opvallend hoe het nieuwe album binnenkomt. Bij de eerste twee composities All Res en Unspeakable World heb je direct het idee dat je een bijzonder mooie collectie nieuwe GoGo composities hoort. Maar bij het geweldige Branches Break word je je ineens bewust van de grote groei van het trio. Wat een heerlijk overrompelende compositie is dat. Prachtige opbouw GoGo Penguinstijl. Mooie pianoakkoorden, het inventieve drumwerk dat binnenkomt en Blacka die er met zijn bas een groot feest van maakt. Halverwege duikt de compositie ineens diep de groove in met een killer baslijn, dito drumwerk en geestverruimend pianospel. Wat een toptrack is dat. Als je dan gelijk de eerste composities terugluistert ontdek je dat die nog veel beter zijn dan je in eerste instantie doorhad.

Man Made Object is een album met louter toptracks. Een album dat met elke keer dat je deze afspeelt weer nieuwe openbaringen prijsgeeft. Het geweldige Weird Cat, het lekker opgefokte daarna ruimtelijke Smarra, het melodieuze Initiate, het prachtig ingetogen GBFISYSIH en het super dikke Protest zijn absolute nieuwe livekrakers. En bonustrack Fading:Feigning is de droomafsluiter. Wat een bizar goede, verpletterende track is dat. GoGo Penguin is typisch zo’n trio waarin iedereen een hoofdrol mag pakken zonder prominent te zijn. Dat Illingworth en Blacka ronduit geweldige muzikanten zijn geworden was al eerder duidelijk. Prominenter dan ooit wordt op Man Made Object echter duidelijk dat Rob Turner een bizar goede drummer is. Wat een fascinerend en inventief spel laat hij op dit album horen en hoe briljant sluiten Illingworth en Blacka op zijn spel aan.

Met Man Made Object zet GoGo Penguin een nieuwe standaard in de zo heerlijk opwindende frisse Britse jazzscene. Als muzikanten optimaal gegroeid, herdefiniëren zij de ideale mix van jazz en electronic op een glorieuze manier.  1. All Res
  2. Unspeakable World
  3. Branches Break
  4. Weird Cat
  5. Quiet Mind
  6. Smarra
  7. Initiate
  8. GBFISYSIH
  9. Surrender To Mountain
  10. Protest