×

Recensie

Metal

24 september 2011

Glorior Belli

The Great Southern Darkness

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Metal Blade Records

The Great Southern Darkness Glorior Belli Metal 4.5 Glorior Belli – The Great Southern Darkness Written in Music https://writteninmusic.com

Het schijnt goed toeven in het zuiden, vandaar dat Glorior Belli er nog even wat langer verblijft. Na hun Meet Us At The Southern Sign uit 2009 is er nu The Great Southern Darkness. Deze nieuwe CD verschijnt 27 september 2011 via Metal Blade Records. De black metal is wederom doordrenkt met de southern blues rechtstreeks afkomstig uit de cajun moerassen, thuis van de Southern Comfort en Deliverance.

Dit wordt alweer de vierde CD van dit Frans kwartet. Zoals uit de titel mag blijken wordt de muzikale richting, die op de vorige CD ingeslagen werd, op dit werkje voortgezet. Niet iedere fan van het eerste uur zal het met deze richting eens zijn, hoewel de speelstijl toch ook weer niet zo drastisch veranderd is in vergelijking met hun fenomenale tweede plaat Manifesting The Raging Beast. Ook die CD bevatte namelijk al de karakteristieke bluesy gitaarlijnen.

The Great Southern Darkness bevat elf krachtige black ‘n’ blues metalsongs. Over het algemeen komt de muziek op deze plaat wat gejaagder en wat scherper op me over. Het is allemaal wat rauwer en verontrustender dan op de voorganger. Dit komt door het gitaargeluid en de drums; het tempo ligt soms net iets te hoog. Dit heeft tot gevolg dat de nummers geen rust ademen, wat waarschijnlijk het bedoelde effect is. Het draagt absoluut bij aan de macabere atmosfeer op deze CD. Absolute uitschieter en favoriet is het derde nummer They Call Me Black Devil; een heerlijk duister nummer met spannende gitaarlijnen! Het titelnummer en Horns In My Pahtway zijn haast te mooi en te sfeervol voor deze CD en doen zelfs enigszins aan Monster Magnet denken. Glorior Belli is eigenlijk helemaal niet zo sterk in het schrijven van gitaarriffs. De band moet het meer hebben van de melodielijnen en sterke drums. De krachtige rauwe vocalen completeren de duistere atmosfeer.

Glorior Belli is goed op weg, maar ik weet niet of een derde Southern CD de fans kan blijven boeien. Meer van hetzelfde kan een succesformule blijken, maar het kan ook een muzikale valkuil worden. Maar dat kan net zo goed gezegd worden van te vooruitstrevende muziek componeren. Met The Great Southern Darkness heeft Glorior Belli in ieder geval een zeer krachtig product in handen. Fans van Meet Us At The Southern Sign kunnen de nieuwe CD blindelings aanschaffen! 1. Dark Gnosis
 2. Secret Ride to Rebellion
 3. They Call Me Black Devil
 4. Negative Incarnate
 5. Bring Down the Cosmic Scheme
 6. The Great Southern Darkness
 7. The Foolhardy Venturer
 8. Per Nox Regna
 9. The Science of Shifting
 10. Chaos Manifested
 11. Horns in My Pathway