×

Recensie

Roots

29 april 2022

Gary Lucas & Peter Willems

Double Dare Volume 1 & 2

Geschreven door: Jeroen van der Vring

Uitgebracht door: ZenneZ Records

Double Dare Volume 1 & 2 Gary Lucas & Peter Willems Roots 4.5 Gary Lucas & Peter Willems – Double Dare Volume 1 & 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe groot is normaal de kans dat je als student aan het conservatorium in Maastricht de muzikale degens mag kruisen met een icoon uit de muziekgeschiedenis? Die is bepaald klein te noemen. Toch gebeurde het de 22-jarige bassist, zanger Peter Willems afgelopen jaar na zijn tweede prijs bij het Prinses Christina Jazz Concours. Dit jongensboek in vogelvlucht eindigt in een samenwerking en een album met Gary Lucas.

Ooit was gitarist, componist Gary Lucas chef d’orchestre bij Captain Beefheart. Lucas heeft getoerd in meer dan 40 landen en meer dan vijftig albums op z’n naam staan en dan toch is hij voor het grote publiek in relatieve anonimiteit blijven verkeren. Dit ondanks het feit dat hij onder andere samenwerkte met grootheden als Nick Cave, Chris Cornell, Jeff Buckley, Peter Hammill en Kevin Coyne.

Van Vliet heeft hij inmiddels overleefd zo ook Lou Reed met wie hij zeer goed bevriend was. Reed zei ooit over zijn gitaarspel: “I could listen to you play for hours, Gary”. En niet te vergeten het prachtige album Songs To No One dat Gary Lucas samen maakte met Jeff Buckley, de singer-songwriter die hij ook met tracks voor diens enige album Grace hielp. Lucas is met recht een man met enige statuur, iets dat niet uit zijn bescheiden houding blijkt. Muzikaal is hij niet voor één gat te vangen. Hij beheerst nagenoeg alle stijlen van jazz en blues tot meer avantgardistische rock en folky-americana. Lucas zijn meeste recente album Double Dare Volume 1 & 2 begint met dit laatste genre.

Spoonful van Willie Dixon kent iedere muziekliefhebber natuurlijk in de uitvoering van Howlin’ Wolf. Op Spoonful schittert Willems ten volle, zowel op vocaal als op de contrabas, en roept hij Jeff Buckley in herinnering, wiens geest op verschillende momenten op Double Dare opduikt. Zo ook op Harem Man dat Lucas begin jaren negentig al opnam met Jeff Buckley.

Hey Mr. Rain van The Velvet Underground, dat tekstueel slechts uit twee zinnen bestaat, krijgt iets bezwerends mee door het prachtige arrangement. De song is afkomstig van het legendarische The Velvet Underground & Nico album, die met die prachtige bananenhoes ontworpen door Andy Warhol. Veel muzikanten zijn na het luisteren van dit album uit ’67 een bandje begonnen.

Hey Mr. Rain,

Ain’t you come on down,

 I’ve been working oh so hard,

 Stayin up in sky.

De rationaliteit van Willems en de intuïtie van Lucas vinden elkaar bijna vanzelfsprekend op deze plaat. Dit geldt ook voor hoe beide heren vocaal de nummers benaderen. Waar Lucas zich bediend van een aanpak die zit tussen praten en zingen zorgt Peter Willems voor de gelaagdheid en een stuk verfijning. Dit komt vooral mooi tot uiting in nummers als Better Than You Were en I’m So Glad. Een nummer dat we als origineel kennen van Skip James.

Het tweede gedeelte van de plaat en worden er onder andere opnieuw gearrangeerde stukken van Franz Schubert gespeeld. Dat dit album ook de actualiteit bediend blijkt uit het nummer Thin Ice van Peter Willems waarin we als luisteraar gewezen worden op het feit dat de tijd dringt en dat we de zorg voor moeder aarde serieus moeten nemen: “Still Burning Coal, cutting trees, the melting snow. You know we’ve been here before, we know, they know…”. Anders gezegd, we constateren een hoop maar verzuimen te handelen. 1. I'm So Glad
 2. Spoonful
 3. Dance of Destiny
 4. Hey Mr. Rain
 5. Melancholy Serenade
 6. Fare Thee Well
 7. Thin Ice
 8. Scarlet Town
 9. Der Leiermann (solo)
 10. Harem Man
 11. 11. Better Than You Were
 12. 12. Der Leiermann
 13. bonustrack: Verklärte Kristallnacht