×

Recensie

Electronic

04 september 2015

Four Tet

Morning/Evening

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Text

Morning/Evening Four Tet Electronic 4 Four Tet – Morning/Evening Written in Music https://writteninmusic.com

Nieuw werk van Four Tet is immer een interessante beleving. Het uit twee track opgebouwde achtste album Morning/Evening al helemaal. Beide tracks tikken tegen de 20 minuten en verrassen en overtuigen beide weer optimaal.

Dat Kieran Hebden, de man achter Four Tet, een man blijft die onvoorspelbaar zijn eigen muzikale weg blijft uitstippelen mag onderhand duidelijk zijn. Het idee achter Morning/Evening lijkt bij Ba Teaches Yoga te liggen, een track afkomstig van het vorige Four Tet album Beautiful Rewind (2013). Die live tot wel 20 minuten uitgesponnen track lijkt de basis voor dit nieuw album. Net als in die track heeft Hebden zijn Indiase achtergrond prominent in zijn nieuwe composities verwerkt.

Een fraaie sample van Bollywoodzanger Lata Mangeshkar verrijkt de beats en soundscapes van Hebden op Morning Side en maakt het een vervreemdende tegelijk adembenemende track. De lang uitgesponnen track bevat ingenieuze drumpatronen zoals we die zo goed van Hedben kennen maar juist door de stem van Mangeshkar krijg de track ook een fijne emotionaliteit mee.

Evening Side sluit daar mooi op aan. Een woordeloze sample (is dat ook Mangeshkar?) is ook in deze track de trigger en de fascinerende beats en soundscapes leiden laag voor laag naar een fraaie climax die vervolgens in bijna stilte eindigt. Zowel Morning als Evening zijn nieuwe exercities in het muzieklandschap dat Hebden flink wat jaren voor ons schept. Immer op zoek naar vernieuwing slaagt hij er telkens weer in te verrassen en te intrigeren.  1. Morning Side
  2. Evening Side