×

Recensie

World

03 juli 2023

Faizal Mostrixx

Mutations

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Glitterbeat

Faizal Mostrixx - Mutations
Mutations Faizal Mostrixx World 3.5 Faizal Mostrixx – Mutations Written in Music https://writteninmusic.com

Faizal Mostrixx is een producer, danser, choreograaf en sociaal werker uit Oeganda die de afgelopen jaren een aantal ep’s/mini-albums uitbracht, waaronder vorig jaar Transitions. Die plaat kwam uit bij het Duitse Glitterbeat, gelieerd aan het bekende indielabel Glitterhouse. Glitterbeat brengt muziek uit van uiteenlopende acts, zoals onder meer Altin Gün, Jon Hassell, Samba Touré, The Mekons en Orkesta Mendoza. Mutations is de tweede langspeler van Mostrixx, na Tribal Match uit 2018. Het album, dat wederom verschijnt bij Glitterbeat, werd aangekondigd als ‘a genre-defying Afrofuturist manifesto from Uganda’.

Faizal Mostrixx, ook bekend als Faizal Ddamba Mostrixx, maakte onlangs nog maar eens duidelijk waar het bij Afrofuturisme om draait: ‘Afrofuturism is a way to describe the meeting of the electronic and the tribal. It’s about bringing the past into the now and then imagining how it could be expressed in the future.’ Bij het beluisteren van Mutations realiseer je je dat dat de spijker op de kop slaat. Opzwepende, zonnige polyritmiek, amapiano, psychedelica en moderne dancehall stijlen (prettiger dan reggaeton) in dikke, eigentijdse en onberispelijk producties. Maar wel gelardeerd met Pan-Afrikaanse field recordings en ceremoniële zang.

Single Onions and Love opent Mutations. Het is een relatief ingetogen voorportaal met frisse percussie en gewijde zang van Kebenesh, een dame die Mostrixx tegenkwam bij de Alliance Ethio-Française in Addis Ababa. Met Loosely, de andere album teaser pakt Mostrixx wat meer uit: een gastrol van Morena Lebara, een lekker basfundament – de bas krijgt ook een paar keer lekker de ruimte – en inzet van marimba. Een lekker dwingende track vol schakeringen en dynamiek. Back to Tanzania vormt het culminatiepunt van het eerste albumdeel: zware, new wave-/gothic-achtige toetsenaanslagen tegenover communale zang, buitenopnamen en boeiende ritmes.

Mutations is plaat die duidelijk voor een erg groot publiek is gemaakt maar die door de mix van stijlelementen lekker fris, scherp en onderhoudend blijft. Bovendien mikt Mostrixx ook niet op gemakkelijke hits vol vocale soundbites. Hij mixt stuiterende electrobeats met sfeervolle pianolijntjes op Passing Through en deinst ook niet terug voor een aantal vrijwel instrumentale tracks (Sandman, Mutations) of een verknipte dance track met rollende en klappende beats en cut-up vocals. De track Muzukulu wordt gekleurd door fluit en fijne (elektronische) gitaarpatroontjes. Het afsluitende Afro Aliens doet zijn naam eer aan. Over een lekker stuwend, pompend ritme klinken waaieren holle vocalen en zweverige hymnes uit.

Mostrixx, die als danser experimenteerde met hiphop, urban, dubstep en techno, wil naar eigen zeggen met zijn producties Oegandese instrumenten en organische ritmes een poëtische, elektronische instrumentatie geven. Hiermee hoopt hij Afrikaans cultureel erfgoed niet alleen te bewaren en te beschermen maar dit ook te ontwikkelen. Hij werkte al met het befaamde, grensovertrekkende Afrikaanse festival vol elektronische muziek Nyege Nyege. Gezien de politieke ontwikkelingen in Oeganda is dit progresieve muziekspektakel de afgelopen jaren alleen maar relevanter geworden. Nu voegt Faizal Mostrixx een bijzonder aanstekelijk en kansrijk album toe aan zijn cv zodat zijn profiel nog krachtiger is geworden. Niet alleen in Oost-Afrika maar ook in de rest van de wereld.

‘We’re always transforming into something. The universe is also always mutating. The weather, the moon, the seasonal changes, new viruses. Mutation is life, basically. Having all these fragments, I like putting them together, imagining life further ahead, creating this world of Afrofuturism.’ 1. Onions and Love
 2. Loosely (feat. Morena Leraba)
 3. Back to Tanzania
 4. Passing Through
 5. SandMan
 6. Mutations
 7. Tunes of the Jungle
 8. Muzukulu
 9. Afro Aliens

Kant A:

 1. Onions and Love
 2. Loosely (feat. Morena Leraba)
 3. Back to Tanzania
 4. Passing Through
 5. SandMan

Kant B:

 1. Mutations
 2. Tunes of the Jungle
 3. Muzukulu
 4. Afro Aliens