×

Recensie

11 september 2019

Ezra Furman

Twelve Nudes

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Twelve Nudes Ezra Furman Alternative 4 Ezra Furman – Twelve Nudes Written in Music https://writteninmusic.com

‘This is our punk record’, aldus Ezra Furman bij de release van Twelve Nudes. Daar is weinig op af te dingen. Elf songs in minder dan een half uur. Songs met een bijna mechanische intensiteit waarop Furman heel wat pijn en vertwijfeling van zich afschreeuwt. Een scherp punkgeluid waarbij de saxofoon, zo vertrouwd bij Furman, schittert door afwezigheid.

Vergeleken met het veel zorgvuldiger opgenomen album Transangelic Exodus (2018) was Twelve Nudes een bewust snelle klus. Waarbij Furmans stembanden overigens aardig wat te lijden hadden. De songs zijn eigenlijk meditaties over pijn. Dat concept valt te herleiden tot de gedichten, essays en filosofie van Anne Carson, een voorbeeld voor Furman. Zoals ook punkrocker Jay Reatard – die in 2010 overleed – dat nog steeds is. Zie hier de twee pilaren waarop Twelve Nudes gebouwd is, een ‘body record’ zoals de voorganger meer een ‘mind record’ was.

Opener en single Calm Down aka I Should Not Be Alone valt flink met de deur in huis. Opvallend ruwe zang en een lekker amfetamine-tempo, alsof het weer eind jaren zeventig, begin jaren tachtig is. Dat geldt ook voor een track als Rated R Crusaders, waarop Furman het Israëlisch-Palestijns conflict aansnijdt. Evening Prayer aka Justice is sterk; Furman roept op liefde in actie om te zetten (‘Deliver that fire in the real world / And tell them that E Furman sent ya’). Het nummer heeft een aanstekelijke punkpopappeal. Ook Transition From Nowhere To Nowhere blijft hangen dankzij sterke hooks.

De in 2018 opgenomen songs zijn niet bepaald lichtzinnig dus. Voor Ezra Furman was het tijd om gepassioneerde negativiteit in te zetten om zo weer nieuwe wegen te forceren. In het zwaar dreinende Trauma draait het om witte mannelijke suprematie versus de Amerikaanse droom van gelijke kansen. De fifties ballad I Wanna Be Your Girlfriend is qua thematiek niet verrassend: ‘I was considering ditching Ezra and going by Esme…’ Het is een welkom en geslaagd rustpunt. Hierna komt het overstuurde Blown weer als een zandstorm over je heen: ‘Transpower!’.

De venijnige poprock van My Teeth Hurt zou niet misstaan op een Cheap Trick elpee en het is een van de vele onontkoombare tracks op Twelve Nudes, een plaat die met een iets natuurlijker, rijker geluid een bescheiden punkpopklassieker had kunnen worden. Het is echter nog steeds een moedige, sterke en relevante plaat die al op veel waardering heeft kunnen rekenen.

Ezra Furman staat op 21 november in Paradiso Noord / Tolhuistuin. 1. Calm Down AKA I Should Not Be Alone
 2. Evening Prayer AKA Justice
 3. Transition From Nowhere To Nowhere
 4. Rated R Crusaders
 5. Trauma
 6. Thermometer
 7. I Wanna Be Your Girlfriend
 8. Blown
 9. My Teeth Hurt
 10. In America
 11. What Can You Do But Rock 'n' Roll