×

Recensie

Metal

16 november 2013

Exivious

Liminal

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Season of Mist

Liminal Exivious Metal 4.5 Exivious – Liminal Written in Music https://writteninmusic.com

Exivious bracht op acht november hun tweede album Liminal uit, ruim vier jaar na het geslaagde debuut Exivious. Liminal telt acht nummers en ze zijn hier gratis te beluisteren:

De vier Nederlandse heren (gitarist Tymon Kruidenier (ex-Cynic), gitarist Michel Nienhuis (Dodecahedron), bassist Robin Zielhorst (ex-Cynic) en drummer Yuma van Eekelen (ex-Pestilence, The New Dominion)) combineren jazz fusion met progressieve metal. Met hun eerste album hebben ze aangetoond dat dit geen vieze combinatie is, maar juist een lekkere. Helaas werd er noodgedwongen een pauze in hun samenwerking ingelast, vanwege ander muzikale prioriteiten (Cynic). Maar nu zijn ze terug, en hoe.

Liminal is geproduceerd en gemixt door gitarist Tymon Kruidenier en gerealiseerd met behulp van crowd funding. Tegenwoordig is dit een zeer populair middel om geld in te zamelen, hoewel het niet altijd even succesvol blijkt. In het geval van Exivious wel: binnen een week was het streefbedrag van 8000 euro bereikt en uiteindelijk werd het bedrag zelfs verdubbeld.

Waar staat de titel Liminal voor? Een transformatiestadium waarin de oorspronkelijk staat verloren gaat en de vorming van de nieuwe staat wordt ingezet. Het moment waarop alle oppervlakkige kwaliteiten worden losgelaten en slechts de essentie overblijft. Misschien een wat ongrijpbaar verhaal, maar het levert wel een prachtig album en dito hoes op. Exivious herkent dit fenomeen in hun compositorische ontwikkeling en intuïtieve werkwijze. Ze proberen rauwe emoties en inspiratie om te zetten in muziek en proberen daarbij de essentie van het geheel te behouden.

Liminal is meer in balans dan zijn voorganger. Op deze tweede plaat lijkt alles wat meer op z’n plaats te vallen. De overgangen en verbanden tussen de afzonderlijke nummers voelen logischer aan. Op Exivious wilden de mannen duidelijk laten horen wat voor muzikale capriolen ze allemaal konden uithalen. Liminal biedt meer rust en eenvoud in de evengoed zeer complexe arrangementen. De essentie komt, inderdaad, heel goed over.

One’s Glow heeft een heerlijk jazzy intro met een dito drumpartij, het rustpuntje Alphaform is een lekker ‘laid-back’ nummer met een geweldige gitaarmelodie. Het is echt niet alleen maar ‘riffing’ geblazen; de plaat biedt ook voldoende ademruimte. Onbetwist het beste nummer van dit album is Deeply Woven. Een geweldige song waarin die combinatie jazz (met een ontzettend fijne, gefreakte sopraansaxsolo) en metal geweldig tot z’n recht komt. Het is geen geforceerde combinatie, maar een wisselwerking die ontzettend natuurlijk en zelfbewust overkomt.

Over Liminal is heel goed nagedacht. De muziek, het artwork, de productie: alles is dik in orde. Deze complexe, dissonante, technische muziek is niet voor iedereen weggelegd en vraagt om concentratie. De intense, volle composities, ingewikkelde ritmiek, syncopen en harmonieën zijn vooral aan te bevelen voor échte muzieknerds.

Tracklisting Liminal:

 1. Entrust
 2. One’s Glow
 3. Alphaform
 4. Deeply Woven
 5. Triguna
 6. Movement
 7. Open
 8. Immanent


 1. Entrust
 2. One's Glow
 3. Alphaform
 4. Deeply Woven
 5. Triguna
 6. Movement
 7. Open
 8. Immanent