×

Recensie

Metal

20 februari 2011

Evergrey

Glorious Collision

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: SPV Steamhammer

Glorious Collision Evergrey Metal 3.5 Evergrey – Glorious Collision Written in Music https://writteninmusic.com

Het getuigt van enorm veel moed om een vertrouwde omgeving te verlaten en met een schone lei te beginnen. Tom Englund (vocalen, gitaar) en Rikard Zander (keyboards) namen afscheid van de andere drie bandleden om verder te gaan met Marcus Jidell (gitaren), Johan Niemann (bass) en Hannes van Dahl (drums). Deze beslissing bleek een noodzaak, omdat het plezier in het muziek maken verdwenen was. De renovatie van de band heeft zonder onenigheid plaats gevonden; het bleek zelfs nodig om de onderlinge vriendschap te behouden.

Op Glorious Collision horen we dus een compleet vernieuwde Evergrey. Als ik echter de sound van de nieuwe CD vergelijk met die op voorgaande werken, dan valt er eigenlijk niet veel verschil te horen. De gitaren klinken wat korzeliger, wat wel bijdraagt aan de over het algemeen wat donkerdere sfeer op Glorious Collision. De teksten gaan nog steeds over angst, boosheid, eenzaamheid en verwarring. Veel gevoelens waar niet alleen tieners mee vechten. Ook volwassenen zitten nogal eens met dit soort emoties, maar zijn er wellicht beter in ze te negeren of weg te stoppen. Door de vele melodieën in combinatie met de sterke zang en krachtige riffs komen deze emoties goed tot uiting.

De fans hoeven zich geen zorgen te maken over het snoeien van Tom Englund; dit is nog steeds Evergrey ten voeten uit. De CD is voor fans vertrouwde kost. Voor fans van power of gewoon heavy metal is dit album het beluisteren waard. Zaterdag 23 april staat Evergrey in het voorprogramma bij Kamelot in Paradiso te Amsterdam. 1. Leave It Behind Us
 2. You
 3. Wrong
 4. Frozen
 5. Restoring The Loss
 6. To Fit The Mold
 7. Out Of Reach
 8. The Phantom Letters
 9. The Disease...
 10. t Comes From Within
 11. Free
 12. I'm Drowning Alone
 13. ...And The Distance