×

Recensie

Alternative

06 september 2018

Escape-ism

The Lost Record

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Merge

The Lost Record Escape-ism Alternative 3 Escape-ism – The Lost Record Written in Music https://writteninmusic.com

Interviewer-, auteur-, acteur- en garagepunkmuzikant Ian Svenonius, daar waarschuwden we de vorige keer al voor, die man houdt er namelijk een gestaag werktempo op na. “Voor nu kijken we even op de klok aan de muur, naar het schijnt komt er weer nieuw werk aan van hem of één van zijn bands als de secondewijzer even ophoudt met tikken…hou die klok in de gaten en vervang op tijd de batterijen.””, zeiden we dan ook. Nu heeft er iemand iets te vaak die batterijen n vervangen, of juist helemaal niet. Wie zal het zeggen. Feit is, hij is terug en wel met hetzelfde project. De kale synthpunk, no-wave en funk van het vorige album was hem dus duidelijk bevallen.

Wel zijn er wat dingen veranderd waardoor dit nieuwe album minder kaal klinkt en Svenonius er dit keer niet helemaal alleen voor staat. Zo zijn er een aantal mensen met hem de studio ingedoken voor voornamelijk extra keyboards, percussie en piano . Opvallender is misschien wel The Like bandlid Laena Geronimo, die soms opduikt voor de samenzang en dat in lekker verveelde Svenonius-modus niet slecht doet. Wie, horen we je denken? Dat is logisch, want ze is niet bepaald een bekende muzikant. Haar vader Alan Myers daarentegen was de drummer van artpunkband Devo. Svenonius zijn zang zelf, die is natuurlijk hetzelfde gebleven, met hier en daar een abrupt raar gilletje dat soms op je zenuwen werkt.

Sommige tracks kennen een iets meer funky inslag, zoals op Bodysnatcher en The Feeling’s Mutual, waar handclaps in een aantal andere nummers dat gevoel ook versterken. De verwrongen, haast digitaal klinkende gitaarpartijen klinken soms bluesy, maar zijn soms ook nauwelijks van de keyboards te onderscheiden. Qua concept duikt er soms een psychobilly-inslag op als er gezongen word over cultonderwerpen als  “ the Bodysnatcher”, “Exorcist Stairs”  en het monster van “Frankenstein”.  Maar ergens klinkt dit tweede Escape-ism album overbodig, zoals des te meer meer blijkt wanneer Rome Wasn’t Burnt in a Day nogmaals wordt ingezet: leuk liedje hoor, maar die hebben we vorig jaar al gehoord. Afijn, hou die klok in de gaten, het is vast snel weer tijd voor zijn nieuwe release.

https://www.youtube.com/watch?v=knWwI0-p7hw 1. The Lost Record
 2. Nothing Personal
 3. I'm A Lover (At Close Range)
 4. (I'm Gonna) Bite The Hand That Feeds
 5. Bodysnatcher
 6. The Feeling's Mutual
 7. I Don't Know Where Those Words Have Been
 8. Exorcist Stairs
 9. You Darken My Night
 10. Alphabet's Gotta Be Changed
 11. Rome Wasn't Burnt In A Day
 12. What Sign (Was Frankenstein?)