×

Recensie

Jazz

04 mei 2014

Eric Vloeimans – Oliver's

Olivers's Cinema

Geschreven door: Wouter Schenk

Olivers's Cinema Eric Vloeimans Jazz 4.5 Eric Vloeimans – Oliver’s Cinema Written in Music https://writteninmusic.com

Wie denkt aan Eric Vloeimans denkt in eerste instantie aan jazz en aan trompet. Maar Nederland’s grootste jazztrompettist van deze tijd doet en kan veel meer. Dat bewijst hij ondermeer met het album Oliver’s Cinema. Vloeimans had een hekel aan de accordeon. Maar dat veranderde enkele jaren terug in België. Na een bezoek aan een concert in Rijkevorsel werd hij in het plaatselijke cafe gewezen op accordeonist Tuur Florizoone. Een telefoontje was genoeg om te ontdekken dat beide musici soulbrothers zijn en een nieuw duo was geboren. Als je ziet wat voor achtergrond en ontwikkeling Florizoone heeft is dat niet verwonderlijk. Dit past uitstekend bij Vloeimans. Net zoals Vloeimans is Florizoone (1978) geschoold in de jazztraditie (piano). Maar gaandeweg heeft hij zich – net zoals Vloeimans – in de volle breedte ontwikkeld door de diversiteit aan projecten, waaronder samenwerking met musici uit de jazz, de klassieke wereld, pop en wereldmuziek. Net zoals Vloeimans schrijft Florizoone filmmuziek. Voor de soundtrack voor de film Aanrijding in Moskou won hij de World Soundtrack Award in 2008.

Olivers Cinema

Het duo werd een trio tijdens een optreden in Heeswijk-Dinther in 2012 doordat cellist Jörg Brinkmann zich bij Eric Vloeimans en Tuur Florizoone voegde. Het concert werd slechts voorafgegaan aan twee uur repeteren en het liep als een trein.  Brinkmann (1976) is klassiek geschoold op het conservatorium van Arnhem. Maar hij heeft zich nooit beperkt tot klassieke muziek alleen. Ook bij Brinkmann zien we de brede ontwikkeling en zijn er geen muzikale grenzen. Bijdragen aan pop, jazz in diverse orkesten en samenstelling typeren zijn CV. Brinkmann laat bovendien op meesterlijke wijze de veelzijdigheid en potentie van de cello zien. Gebruikmakend van technieken uit de jazz en pop speelt Brinkmann eveneens gitaar en bas op het van origine klassieke instrument. Het nieuwgeboren trio besloot later een album te maken, waarbij net zoals tijdens dat eerste concert in 2012 van alle drie nummers werden bijgedragen. Het trio treedt nog steeds op, zo waren ze de openingsact bij Jazz Maastricht, zie foto, en zijn ze zondag 13 juli te zien en te horen op North Sea Jazz.

De muziek is heel filmisch – niet onlogisch gezien de samenstelling van de tracks  – en doet denken aan de filmmuziek van Nina Rota. De gedachten gaan dan ook snel naar nog zo’n meester op de accordeon, Richard Galliano, die met zijn La Strada Quintet een vergelijkbaar project heeft gedaan en album heeft uitgebracht, maar dan met de muziek van Nino Rota. Het openingsnummer Alladin is van de hand van Vloeimans. Meteen word je meegesleept in een sfeer en muzikale mix met latin en oriëntaalse invloeden. Prince Henri, geschreven door Brinkmann, is wat frivoler met de cello als basis voor de basloop. En alles wordt uit drie instrumenten gehaald, zo ook de percussie. Cinema Paradiso, het melancholieke thema voor de gelijknamige film uit 1988 van Giuseppe Tornatore, wordt op een prachtige manier uitgevoerd, om helemaal bij weg te mijmeren. L’amour des Moules is de muziek door Florizoone geschreven voor een documentaire over mosselen, sprankelend en fris zoals dat hoort bij mosselen. Eveneens meeslepen maar tegelijk heel ingetogen is Vloeiman’s arrangement van de themamuziek van Rosemary’s Baby. De muziek is geschreven door de Poolse jazz- en piano legende Krzysztof Komeda, die in 1969 veel te vroeg op 38-jarige leeftijd overleed na een tragisch ongeval. Het album wordt afgesloten met Rosa Albinata, geschreven door de ook veel te vroeg overleden componist en dirigent van het Metropoleorkest Rogier van Otterlo, voor de Nederlandse succesfilm Turks Fruit.

Het album is een prachtige compilatie van vooral filmmuziek in mooie lyrische arrangementen waarbij klassiek en modern in elkaar overvloeien op een natuurlijke manier. Verstild, frivool, elegant en melancholiek. Vloeimans, Florizoone en Brinkmann zijn stuk voor stuk virtuoos op hun instrumenten, waar ze alles uithalen. Bijzonder geslaagd album!

Trackinglist

1.
Aladdin
2.
Prince Henri
3.
Cinema Paradiso
4.
Les Vapes
5.
L’amour des Moules
6.
Imagining
7.
Seggiano’s Eve
8.
Fellini’s Waltz
9.
Slow Motion
10.
Rosemary’s Baby
11.
Papillon
12.
Slow Tango

1. Aladdin

2. Prince Henri

3. Cinema Paradiso

4. Les Vapes

5. L’amour des Moules

6. Imagining

7. Seggiano’s Eve

8. Fellini’s Waltz

9. Slow Motion

10.Rosemary’s Baby

11.Papillon

12.Slow Tango

13.Bambi

14.Rosa Turbinata